Скупштинско обезбеђење је лидера Двери и посланика Бошка Обрадовића одвукло данас из сале у којој се одржава заседање, након што је на почетку седнице ушао у њу почео да дува у пиштаљку.

Из тог разлога, њему је председница парламента изрекла две опомене и искључење са седнице, али је он одбио да је напусти.

Након две паузе, њега је обезбеђење извукло напоље по налогу председнице парламента Маје Гојковић, а док се то дешавало он је са собом повукао и заставу Србије.

Само неколико минута од почетка седнице, Обрадовић је у салу ушао са пиштаљком, у коју је звиждао у знак протеста. Због тога је председница парламента одредила паузу од 10 минута, и наложила искључење Обрадовића из сале.

Међутим, како он није престајао да звижди, она је поново одредила паузу, овог пута од 20 минута, позвала обезбеђење да „испрати“ Обрадовића.

Њему су пришли радници обезбеђења, који су се расправљали са њим, док је он одмахивао рукама. Та расправа је потрајала је неколико минута, након чега је он и физички извучен из сале.

Док га је обезбеђење избацивало, Обрадовић се ухватио за заставу која је постављена у сали, и са њом је и извучен напоље.

Укидање ванредног стања

Све ово дешава се данас, када је на дневном реду парламента седница на којој се разматра одлука о увођењу ванредног стања. Заседање је, иначе, настављено након што је Обрадовић искључен.

Како је саопштено из кабинета председнице парламента Маје Гојковић, посланици разматрају и Предлог закона о важењу уредаба које је Влада уз супотпис председника Републике донела за време ванредног стања и које је Народна скупштина потврдила, а који је поднела Влада Србије.

Седница је почела у 10 сати у Дому Народне скупштине.

Парламент је пре шест дана потврдио одлуку о увођењу ванредног стања ради спречавања ширења корона вируса и Закон о потврђивању уредби које је влада, уз супотпис председника, донела за време ванредног стања.

Укидање ванредног стања, укључујући и полицијског часа, не значи и да неке мере уведене током борбе са вирусом корона неће остати на снази.

Рукавице и маске биће обавезне у јавном превозу, али и у ресторанима и кафићима, физичка дистанца остаје на снази, забрана јавних окупљања, нема наставе у школама – остаје настава на даљину, нема биоскопа и позоришта.

Члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон рекао је недавно да се укида ванредно стање у Србији, али да остаје проглашена епидемија од посебног значаја, као и пандемија од стране Светске здравствене организације, која подразумева и ванредне мере.

На снази остаје држање дистанце од два метра, до даљег ће морати да се избегавају контакти – загрљај, руковања, старији од 65 ће моћи да се крећу када год пожеле, али је препорука да и даље више времена проводе у својим домовима.

Шетња је дозвољена, али никако у групи.

Славља попут свадби, крштења, рођендана биће дозвољена од 15. јуна.