Наставни процес у Средњошколском центру „Василије Острошки“ Соколац одвија се по плану, рекао је у изјави директор ове установе, Мирослав Максимовић. Према његовим ријечима матурантима се ближи крај школске године, а полагање матурског испита такође ће се организовати путем онлајн платформи.

– Онлајн настава се одвија према утврђеном распореду. Једини проблем са којим су се ученици повремено сусретали био је техничке природе, када закажу мреже или се сервер преоптерети. Ближимо се крају школске године, а ускоро ће се на овакав начин одвијати и полагање матурског испита за ученике завршних разреда. Школска година ће се завршити како је и планирано и сви ученици ће бити оцјењени, казао је Максимовић.

Ученици ће преко линка на којем прате редовну наставу полагати и матурски испит, српски језик. Изостаће оцјена из усменог дијела испита која ће се изводити из постојећих оцјена које су имали прије прекида редовне наставе. Сви ће бити оцјењени и добиће завршне дипломе, појаснио је Максимовић.

Упис у нову школску 2020. /2021. годину биће организован у јулу, а ресорно министарство ће у наредним данима одредити тачан датум уписа. Средњошколски центар у Сокоцу добио је одобрење за упис по 24 ученика у четири одјељења, по један разред гимназије, општи смјер, гимназије, рачунарско – информатички смјер, по једно одјељење шумарких техничара и економских техничара.

– План је да и у подручној школи у Хан Пијеску упишемо два одјељења, једно гимназије и једно шумарско-техничке школе, с обзиром да је ове године број ученика нешто већи него претходних година, рекао је Максимовић.

Већ неколико година о организовању прославе матурске вечери одлучују ученици. Ове године због пандемије вируса корона, неће бити матурских прослава.