Фото: Б.Радоњић

На Војничком спомен – гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу данас је обиљежен Свети апостол и јеванђелиста Марко – Марковдан, празник када православни вјерни народ излази на гробље.

Тим поводом помен погинулим борцима у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату одало је свештенство Црквене општине Соколац, а вјенце су положили представници општинске Борачке организације и начелник општине Соколац Милован Бјелица.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац и предсједник Одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић је указао на значај обиљежавања свих датума који су посвећени помену погинулим борцима.

– Ово је наша обавеза, сад и убудуће, да се увијек сјећамо наших хероја који су своје животе дали да би ми данас живјели у слободној Републици Српској, коју и даље морамо чувати и бранити, казао је Лалић и додао како се нада да ће убрзо проћи ова ситуација која је настала због вируса корона, како би ближњи могли да посјете гробове и помоле се за душе својих најмилијих.

Жељко Лалић – Фото: Б.Радоњић

Начелник општине Соколац Милован Бјелица је рекао да се посебна пажња посвећује одржавању Војничког гробља и да оно има велики значај за српски народ.

Војничко спомен – гробље „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу је светиња и печат Републике Српске. Одали смо почаст свим погинулим борцима у ратном периоду од 1992. до 1995. године. Обиљежавамо све годишњице историјских датума и настојаћемо тако да чинимо и у наредном периоду, истакао је начелник Бјелица.

Милован Бјелица – Фото: Б.Радоњић

Чланови Удружења „Свети Василије Острошки“ су такође поводом данашњег дана, положили вијенац на Војничком спомен – гробљу и одали поштовање погинулим борцима у протеклом отаџбинском рату.

Српска православна Црква обиљежава Светог апостола и јеванђелисту Марка увијек 8. маја. Обичај је да се посјећују и каде гробови упокојених, као и да се на гробље носе свјеже офарбана јаја.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.