Број: 02-510-91/3
Датум: 10.05.2020. године

На основу члана 22. Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама („Службени гласник Републике Српске „ број 121/12 и 46/117), члана 43. Закона о заштити становништва од заразних болести („Службени гласник Републике Српске „ број 90/17), члана 59. и 82. Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске „ број 97/16, 36/19), члана 30. и члана 67. Статута Општине Соколац („Службене новине града Источно Сарајево“ број: 17/17 и 33/17) и Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID – 19) у Републици Српској од 05.05.2020. године Републичког штаба за ванредне ситуације, комадант Општинског штаба за ванредне ситуације, доноси:

НАРЕДБУ
ЗА ПОСТЕПЕНО УБЛАЖАВАЊЕ МЈЕРА – ВРТИЋИ/ЈАСЛИЦЕ

У сврху релаксације мјера које су на снази како би се спријечило или смањило преношење вируса САРС-ЦоВ-2, неопходна је примјена доље наведених мјера како би се дјелатности и привредни субјекти вратили у функцију и били на услузи грађанима.

1. Од 18.маја 2020.године /понедјељак/ са радом може почети Установа за предшколско васпитање и образовање Соколац, уз поштивање прописаних мјера.

2. Прије почетка рада неопходно је извршити чишћење и дезинфекцију комплетног простора, површина, играчака, кревета и др.

• До даљњег су забрањене све посјете вртићима (на примјер позоришне представе сл).
• Неопходно је осигурати да што мањи број особа улази у вртић или се налази на улазу вртића.
• Родитељи/старатељи треба да доводе и одводе дјецу у установе на начин да, ако је икако могуће, не улазе у установу, осим у крајњој нужди, већ долазе до улаза при чему задржавају дистанцу од најмање 2 метра у односну на друге родитеље/старатеље и дјецу. Васпитач преузима дијете или препушта дијете родитељу/старатељу испред улаза у установу, у скалду са доби дјетета. За вријеме примопредаје дјетета другу дјецу у установи чувају друге одрасле особе које су на радном мјесту. Дјеца се не остављају без надзора.
• Обавезно је поштовање мјера физичке дистанце родитеља и запослених при доласку и одласку дјеце, те обавезна употреба маски код запослених и код родитеља приликом доласка/одласка у/из вртића.
• Родитељ/старатељ доводи и одводи дијете из установе на начин да је у пратњи једног дјетета увијек једна одрасла особа/родитељ/старатељ. Када је год могуће организовати, треба да је у пратњи дјетета увијек иста особа или да се мијењају двије одрасле особе.
• Када год је могуће, у пратњи дјетета треба бити одрасла особа која живи у истом домаћинству с дјететом а која је, у односу на друге особе које би могле доводити и одводити дијете, укључена у такав тип дневних активности да је њена могућност заразе с ЦОВИД-19 најмања. Када год је могуће, у пратњи дјетета треба бити одрасла особа која не спада у ризичну групу за оболијевање од ЦОВИД-19, то јест није старије животне доби (65 и више година), нити је хронични болесник.
• По могућности дјецу из сваке васпитно-образовне групе доводе и одводе родитељи/старатељи у претходно договорено вријеме, различито за сваку васпитно-образовну групу, с размаком од најмање 10 минута између двије васпитно-образовне групе. Дјецу и родитеље пред улазним вратима дочекује васпитачица. Родитељи не треба да се окупљају у већем броју на улазу установе.
• Родитељи/старатељи који имају симптоме заразне болести (повишена тјелесна температура, респираторни симптоми као кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање…), или код којих постоји сумња или потврђена ЦОВИД-19 инфекција, као и они који су били у контакту са особама са поврђеном ЦОВИД-19 или су због путовања у иностранство у здравственом надзору, не смију доводити нити одводити дјецу из установа, нити улазити у вањске просторе (двориште, врт, игралиште) и унутарње просторе установе.
• Код доласка дјеце у вртић, треба свакодневно да се врши јутарња тријажа дјеце везано за респираторне симптоме болести и мјерење температуре (безконтактни топломјер) од стране запослених васпитача.
• Дјеца која имају симптоме заразних болести (повишена тјелесна температура, респираторни симптоми као кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање…) или код којих постоји сумња или потврђена ЦОВИД-19 инфекција, као и они који су били у контакту са особама са поврђеном ЦОВИД-19 (на примјер у домаћинству или у установи) остају код куће, те их родитељи/старатељи не смију доводити у установе.
• Прије укључивања дјетета у установу, родитељ потврђује писаном изјавом директору установе да дијете нити чланови његове породице нису под здравственим надзором, изолацији/карантину, односно да код њих не постоји сумња на инфекцију нити потврђена инфекција ЦОВИД-19. У истој изјави, родитељ потврђује да се ради о дјетету с оба запослена родитеља те не постоји друга могућност збрињавања дјеце, као и то да је родитељ упознат с овим упутствима у цјелини.
• Дјеца са утврђеним симптомима заразне болести, или чији члан породице има заразну болест, се не примају у вртић до оздрављења, уз потврду/налаз од љекара о завршеном лијечењу/изолацији.
• Дијете улази у вртић тако да одлази у гардеробу, обува папуче, скида јакну, те пере руке сапуном и водом прије уласка у групу.
• Одмах по доласку дјецу треба размјештати по собама и групама, уз максимално могуће разрјеђење смјештаја и боравка.
• Игре и рад са дјецом требају се организовати у мањим групама и са што већим боравком изван вртића, у дворишту.
• Запослени у вртићу/јаслицама не могу да долазе на посао уколико имају симптоме заразне болести (повишена тјелесна температура, респираторни симптоми као кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање…) или уколико је њима или члановима њиховог домаћинства изречена мјера изолације/карантина.
• На улазу у вртић/јаслице, запосленима се мјери тјелесна температура бесконтактним топломјером, те се у случају повишене температуре морају искључити из рада И јавити надлежном доктору.
• Запослени у вртићу/јаслицама су обавезни да поштују мјере физичке дистанце.
• Ако је могуће у установи треба организовати рад запослених у турнусима на начин да запослени раде у седмодневним или четрнаестодневним смјенама и то за административно и техничко особље, као и за васпитаче када по двоје брину за исту групу дјеце.
• У установи није дозвољен улазак запослених који нису распоређени на посао. У установи треба бити најмањи могући број запослених у исто вријеме, али опет довољан број да је могуће организовати бригу за дјецу у малим групама (до 10 дјеце по групи, при томе ако је икако могуће што мањи број дјеце).
• Улазна врата отварају се на позив телефоном или звоном током радног времена и дежурства. Викендом/празницима/послијеподне радним даном врата отвара дежурни радник.
• Доставу за потребе установе преузимају надлежни радници установе на вањским вратима, а улаз у просторије је дозвољен само сервисерима и осталим службама за чијим услугама постоји неодгодива потреба (што укључује досљедно провођење противепидемијских мјера попут мониторинга воде за људску потрошњу, здравствене исправности хране и сл), уз обвезу мјере дезинфекције руку, ношења рукавица и заштитне маске у просторијама и замјенске обуће.
• Чистачица из јутарње смјене прва улази у објекат. Задња особа која излази из вртића је чистачица из послијеподневне смјене која дезинфикује све коришћене површине. Препоручује се одношење све радне одјећу на прање у праоницу установе. Постељина и текстил се пере на температури 60-90◦ Ц, два пута седмично.
• Додирне тачке као што су ручке на вратима, ручке на прозорима, радне површине, тастатуре конзоле, славине у тоалетима и кухињама, типке водокотлића, даљински управљач, прекидаче за струју, звона на вратима, плоче лифта, те друге додирне површине које користи већи број особа, неопходно је дезинфиковати на почетку и на крају сваке смјене, најмање 2 пута дневно, а по потреби и чешће.
• Чишћење прострорија се проводи у вријеме када су дјеца у дворишту или након одласка дјеце из установе.
• Просторије је потребно обавезно прозрачивати најмање два пута дневно у трајању од минимално пола сата прије доласка и након одласка дјеце, или ако то временске прилике допуштају оставити отворен прозор. Не користити клима уређаје.
• Прање руку дјеце организује се сваких сат времена, по потреби и чешће (дјеца предшколске доби не дезинфикују руке већ се појачано проводи прање руку сапуном и водом).
• На улазу у вртић неопходно је поставити дозаторе с дезинфицијенсом за дезинфекцију руку одраслих, с упутством за кориштење.
• Средство за дезинфекцију потребно је у количини од 1 до 2 мл нанијети на суве и чисте дланове (обично један потисак, или према упутству произвођача). Дланове и подручје између прстију потребно је протрљати док се не осуше, а средство није потребно испрати. Потребно је водити бригу о довољним количинама дезинфицијенса за руке, те се обавезно јавити надређеном у случају да је у дозатору преостала мања количина средства за дезинфекцију, како би се осигурало ново.
• Сви запослени обавезно морају одмах по уласку у вртић дезинфиковати властите мобилне телефоне.
• У установи треба осигурати засебан простор за обување и облачење радне обуће и одјеће свим запосленима, укључујући и особље за припрему и подјелу оброка. Треба користити личну заштитну опрему (радна униформа, маска) уз редовно провођење мјера респираторне, личне и колективне хигијене. Свима осталима који улазе у простор установе треба осигурати кориштење замјенске обуће или дезинфекцију/чишћење ђонова.
• Запослени стављају чисте маске након уласка у вртић. Када се скину, исте се не смију користити поново. Употреба маске има своју функцију три до четири часа, након чега се врши скидање и одлагање у намјенске кесе постављене у канте са поклопцем које морају бити обиљежене за ту намјену и изван дотицаја дјеце. Уколико дође до оштећења или онечишћења маске, иста се одмах мијења.
• Пооштрити хигијенске мјере у процесу припреме, транспорта и подјеле хране, уз појачан инспекцијски надзор.

3. Надзор над спровођењем ове Наредбе вршиће Одјељење за инспекцијске послове Града Источно Сарајево и Комунална полиција Општине Соколац, а у случају непоштовање исте предузеће одговарајуће мјере из оквира својих надлежности.

4. Ова наредба ступа на снагу дана 11.05.2020. године, а накнадно ће бити објављена у „Службеним новинама Града Источно Сарајево“ и на званичној weб страници Општине Соколац.

КОМАНДАНТ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
мр Милован Бјелица