Авио-компанија “Ер Србија” и београдски аеродром “Никола Тесла” спремни су да покрену летове, али то ће зависити од договора са европским државама и њиховим ваздухопловним властима, изјавила је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић.

– У овом тренутку нигде у Европи нема редовних линија, нити јасно дефинисаних процедура – рекла је Михајловићева за ТВ “Хепи”.

Она је навела да се очекује да љекари дају препоруке, како би се, прије свега, ријешило питање безбједности путника у авиону.

– Ни Европа још нема све процедуре – да ли ће бити потребан ПЦР тест на вирус корона или самоизолација, још није тачно дефинисано када је ријеч о редовном авио-саобраћају – указала је она.

Она је подсјетила да ће Србија од понедјељка, 18. маја, почети са летовима из четири града – Лондона, Беча, Франкфурта и Цириха, јер постоји још грађана Србије који желе да се врате кући.

Михајловићева је подсјетила да Аеродром “Никола Тесла” ниједног тренутка није био затворен током епидемије вируса корона.

Довозили смо медицинску опрему и реализовали хуманитарне летове, којима је више од 15.000 наших грађана враћено у земљу, а око 13.000 странаца одлетјело у своје државе – напоменула је она.

Она је истакла да национална авио-компанија “Ер Србија” заслужује нове авионе и помоћ државе.

Михајловићева је рекла да је Србија остварила одличну сарадњу са земљама у региону, поготово када је ријеч о снабдијевању, тако да су камиони непрестано ишли кроз Србију.

– Око 150.000 теретњака је прошло кроз нашу земљу. Ови камиони су били у транзиту и могли су да се задрже свега 72 часа на два пункта која су намјењена искључиво за те потребе. С друге стране, око 70.000 теретњака остало је у Србији – навела је она.

Она је оцијенила да ће грађевина бити та сила која ће подстаћи привредни раст у Србији, те напоменула да је веома значајно што ниједно градилиште није стало током кризе.