У Институту за јавно здравство тестирано је 338 лабораторијских узорака, а вирус корона потврђен је код још 16 особа.

До сада је у Републици Српској потврђено 1.145 случајева вируса корона, а опоравила се 461 особа.

У УКЦ-у преминула су три пацијената из Бањалуке, старије животне доби, код којих је потврђено присуство вируса.

Очекује се да Влада Републике Српске донесе приједлог о укидању ванредног стања ове, а Народна скупштина то усвоји сљедеће седмице.

Савез независних социјалдемократа тражио је од премијера Радована Вишковића да покрене ту иницијативу. За сутра је најављен консултативни Колегијум Парламeнта Српске за одржавање посебне сједнице о условима за одржавање посебне сједнице.

Мјере против корона вируса су ублажене. За очекивати је да Парламент Српске сљедеће седмице одлучује о укидању ванредног стања каже предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић. У току су консултације у којим условима би требало да буде одржана посебна сједница.

– Имамо скупштинску салу која нема природно провјетравање и у којој треба да борави више од 100 људи, а о свему смо консултовали и стручњаке. Очекујем да у овој седмици Влада усвоји приједлог за укидање ванредног стања како би посебна скупштинска сједница била одржана наредне седмице. Важно је да привреда ради, а и због осталих постојећих околности вријеме је да ванредно стање буде укинуто – рекао је Чубриловић.

А креирање мјера помоћи и подршке пословној заједници биће настављено, један је од закључака Штаба за праћење посљедица епидемије на стање у привреди Српске. Кажу Влада је опредјељена да сачува свако радно мјесто.

Исказана је опредијељеност и намјера Владе да се пажљиво настави пратити и анализирати ситуација у привреди Републике Српске, ради благовременог доношења и нових мјера, а све у складу са тренутном ситуацијом и потребама привредника и предузетника у Српској. Констатовано је да је пословна заједница у Републици Српској у ванредним околностима показала висок степен одговорности.

Савез независних социјалдемократа тражио је од премијера Радована Вишковића да покрене иницијативу за укидање ванредног стања.

– У Српској ће остати ванредна ситуација због могућности увођења неких мјера уколико епидемија вируса корона поново ескалира – рекао је Додик.

А историски догађаји као што је Страдање припадника ЈНА у Тузли биће обиљежено 15. маја на бијељинском гробљу Пучиле уз минималан број представника институција Српске, града Бијељина и представника борачких удружења без присуства грађана, саопштили су из Републичког штаба за ванредне ситуације.

Овај штаб донио је закључак да лицу које дође из иностранства а борави у Републици Српској краће од 14 дана, одређује се кућна изолација на пријављени број дана.