Фото: Б.Радоњић

У складу са одлукама Републичког и општинског штаба за ванредне ситуације, Министарства здравља и социјалне заштите, ресорног министарства као и Института за јавно здравство Републике Српске данас је почела са радом Установа за предшколско васпитање и образовање Соколац, након паузе од педесет пет дана изазване пандемијом вируса корона.

Директорица Установе за предшколско васпитање и образовање Биљана Косорић је истакла да приликом доласка у вртић, дјеци се прво мјери тјелесна температура бесконтактним топломијером и попуњава тријажни образац.

– Имамо пријављених 45 малишана за боравак у обданишту и њихови родитељи су морали доставити писану изјаву, да нико од чланова није био заражен вирусом корона, да нису били у самоизолацији, као и да су упознати са свим превентивним мјерама које ће се спроводити у Установи. Дјеца су распоређена у пет васпитно – образовних група и то је сад прихватљиво, јер је дозвољено у групи боравак 10 малишана. Надам се искрено, да ће доћи до попуштања мјера, у смислу дозвољеног боравка више дјеце у групи, јер ми за мјесец јун имамо пријављено 105 малишана за боравак у вртићу, у супротном не знам како ћемо моћи одговорити на потребе заинтересованих родитеља – рекла је директорица Косорић.

Према њеним ријечима, да би се све могло организовати и да обданиште уредно функционише сви радници су ангажовани, без обзира што је мањи број дјеце у вртићу, јер су мјере пооштрене.

– Једна од препорука и мјера је да се проводи што више времена у природи, на сунцу, па ћемо настојати да уколико временске прилике буду дозвољавале, свакодневно уврстимо у наше активности боравак дјеце напољу. Неопходно је да појачамо мјере хигијене, па ће тако дјеца морати чешће прати руке, а оброке ће имати у просторијама гдје бораве, а не у просторијама намјењеним за те потребе, а све са циљем смањења социјалног контакта међу дјецом док траје пандемија – појаснила је директорица обданишта.

Косорићева је додала да се у претходним данима приступило комплетној дезинфекцији објекта, играчака, намјештаја и спољашњег простора.

Према подацима Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“, на подручју општине Соколац под здравственим надзором и у кућној изолацији тренутно се налази 21 лице. У дане викенда ова мјера изречена је за 12 лица. До сада је самоизолација одређена за укупно 298 особа, док је за њих 277 истекла. Епидемиолошка ситуација се и даље оцјењује као стабилна.