Фото: Горан Шурлан/РАС Србија

Потпредсједник ФСРС и предсједник комисије при Савезу која је имала задатак да припреми реорганизацију и начин проширења лига, Милорад О. Лале, у разговору за портал Спорт ДЦ рекао је да се приједлогом да Прва лига Републике Српске броји шеснаест екипа жељела дати још једна прилика фудбалским центрима.

Имали смо малу лигу и кратко првенство. Велике су биле паузе, а уз то хтјели смо да фудбалским центрима неким дамо још једну шансу да се одрже. Мада, никад нико њима није ускратио никакву шансу, нико им није бранио да уђу у Прву лигу Републике Српске. Циљ нам је да пробамо још једном да локалне заједнице наговоримо да подрже клубове и да све то иде према напријед, рекао је Милорад О. Лале.

Извјесно је да ће ући по двије првопласиране екипе из других лига, али истовремено Лале открива да је Јединство из Жеравице поново одустало, те да ће умјесто њих трећепласирана Слога у виши ранг.

– Директно су се пласирали у проширену лигу четири првопласиране екипе, Леотар и Дрина са “Истока“ и са “Запада“, Борац из Козарске Дубице и Јединство из Жеравице, али они су наводно одустали у старту, те ће умјесто њих ићи Слога из Добоја. Остале екипе ће бити позване да се прикључе у Прву лигу Републике Српске, за сада је то став комисије и ко добије позив он ће моћи да се изјасни да ли жели да уђе у Прву лигу, а предност ће имати екипе које су боље пласиране на табели. То је први критериј приликом уласка.

ФСРС ће мало ‘прогледати кроз прсте’ екипама приликом лиценцирања због новонастале ситуације.

– Биће спуштања критерија, али и то не може испод неког сваког критерија. Екипе ће морати имати три омладинске такмичарске селекције, а не да их само има на папиру.

Спомињала се и банкарска гаранција од екипа да ће имати довољно финансија да заврше такмичење.

– О томе ће морати разматрати Извршни одбор, комисија то не може сама да одлучује.

Објаснио нам је потом и како иде процес за улазак у Прву лигу Републике Српске.

– Ко добију позивницу то је званично. Односно, прво иде упитник за изјашњавање, па онда апликација за Прву лигу Републике Српске. Онда ступа на снагу комисија за стадионе и безбједност, појачана комисијом за реализацију такмичења, и онда ћемо све на лицу мјеста видјети. Одлука ће бити почетком јуна. Комисија до краја маја треба да припреми.

Друга лига је остала иста као и раније, док су Регионалне лиге препуштене Подручним фудбалским савезима. Планирано је било да се и реорганизује Друга лига.

– Било је размишљања. Ја сам лично предлагао три Друге лиге, и људи су били сложни да помогнемо “Истоку“. Међутим, тешко је у овом тренутку било разбити Друге лиге јер се попуњава Прва лига са великим бројем клубова и онда бисмо имали потешкоће око попуњавања других лига, закључује Милорад О. Лале.