Споменик Српских бораца у Сокоцу

На Сокоцу ће у четвртак, 21. маја, бити обиљежено 28 година од оснивања романијских бригада Војске Републике Српске /ВРС/, најављено је из општинске Борачке организације.

Обиљежавање ће почети у 10.00 часова служењем парастоса, а потом ће бити положени вијенци код Централног споменика на Сокоцу, на коме су уписана имена 1.250 бораца погинулих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Борачке организације општине Соколац Миладин Гашевић рекао је да је Прва романијска пјешадијска бригада проистекла из 216. Брдске бригаде са командом на Хан Пијеску и да је била на ратиштима широм бивше Југославије до избијања рата 1992. године у БиХ.

Друга романијска моторизована бригада основана је 21. маја 1992. године на Сокоцу и тај дан се обиљежава као Дан романијских бригада, које су прошле сва ратишта у протеклом отаџбинском рату.

Прва Романијска пјешадијска бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића, а Друга романијска моторизована бригада Одредном Немањића.

Обиљежавању Дана романијских бригада присуствоваће породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, демобилисани борци, представници Града Источно Сарајево, општина и општинских борачких организација романијске регије.