Фото: Matthew Davey / AFP / Profimedia

Зелени снег настао цветањем алги на Антарктику вероватно ће се ширити како температуре буду расле, што је последица климатских промена, рекли су истраживачи, након што су направили прву мапу тих организама и њихових кретања.

Сателитски подаци прикупљени између 2017. и 2019. године, у комбинацији с мерењима на терену током два лета на Антарктику, омогућили су научницима да пресликавају микроскопске алге док цветају преко снега.

“Више температуре могло би да створе више окружења погодних за живот алги, којима треба влажан снег раст”, рекли су истраживачи за ЦНН.

Како се наводи у студији објављеној у часопису Натуре Цоммуницатионс, зелена снежна алга је микроскопска ако се мери појединачно, али када организми истовремено расту, снег постаје јарко зелен и може се уочити чак из свемира, рекли су истраживачи.

Плоче зелене снежне алге могу се наћи дуж обале Антарктика, обично у “топлијим” пределима, где су просечне температуре нешто изнад нула степени током летњих месеци јужне хемисфере од новембра до фебруара.

Према речима истраживача, Антарктик је део региона који је доживео најбрже загревање у другој половини прошлог века.

У фебруару су забележене необично високе температуре, док је деветодневни топлотни талас спалио северни врх континента раније ове године.