Сваког викенда и то дуже од месец дана у Истанбулу је на снази полицијски час. Нико не излази напоље, чак ни у набавку намирница, а полиција спремно чека да непослушнима пише казне. Као што је било и код нас, забрана излазака се некада отегне на четири дана. Људи за које полицијски час не важи су само пекари и посластичари.

Пекари праве хлеб и за време полицијског часа, баш као и посластичари своје чувене баклаве. Осим њих, са дозволама су се кретали и новинари, па је тако један од њих из Њујорк Тајмса прошетао до “Каракоy Гуллуоглу”, чувене “куће баклаве” у Истанбулу. Тамо је открио да се становници који не смеју да изађу, ипак сналазе да дођу до свог омиљеног слаткиша и то како! Посластичари који смеју да се крећу или врше испоруку или стају испод прозора, а заинтересовани купци спусте корпу завезану за канап, и тако се размени новац за баклаве.

Данима када могу да изађу, у пекарама влада обичај да купац купи два хлеба, од којих ће један однети кући, а други ће остати у пекери и бити поклоњен онима којима не могу да га приуште.

Турски министар здравља Фахретин Коча је јуче рекао да је 27 људи умрло у последња 24 сата, да укупан број заражених износи 153.548, а умрло је 4.249 људи. Коча је навео да се смањује и број пацијената на интензивној нези, а укупно се опоравило 114.990.