Улице највећих америчких градова последњих неколико дана све више подсећају на ратну зону. Полиција и војска сукобљавају се са хијаде демонстраната, који протестују због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису. На друштвеним мрежама из минута у минут појављују се нови брутални снимци из различитих америчких градова, да их је готово немогуће испратити.

Џорџ Флојд, Афроамериканац из Минеаполиса угушио се када му је бели полицајац Дерек Човин притиснуо врат коленом, а на снимку, случајног пролазника, који је обишао планету, чује се Флојд како јеца и преклиње “Молим вас, не могу да дишем”, а потом је преминуо.

Немири који су почели у понедељак у Минеаполису, шире це целом Америком, а синоћ су стигли и у Њујорк, када је неколико хиљада демонстраната опколило Баркли Центар. Полиција је синоћ привела више демонстраната у Бруклину. Демонстранти су одржали бдење и скуп на Менхетну захтевајући закон којим би се полицији забранила примена захвата којим је 2014. угушен и Ерик Гарнер, такође Афроамериканац.

У Минеаполису где је све почело на стотине демонстраната пркосиле су синоћ у 20 часова полицијском сату и окупиле се на улицама око полицијске станице, коју су запалили претходне ноћи.

“Овде смо јер смо ми, као генерација, схватили да се ствари морају мењати”, рекао је један од њих, Пол Селман, 25-годишњи црнац који је управо стекао диплому из енглеског језика у Минесоти.

“Треба нам мир. Наши родитељи, баке, деке, уморни су од гледања како им стално умиру деца и зато морамо да заврнемо рукаве и изборимо се за бољу будућност”.

Велики немири избили су и у Портланду. Демонстранти пале зграде, обијају продавнице, руше све пред собом у бесу и револту.