Из Старог Брода код Вишеграда, гдје су прије 78 година усташе Јуре Францетића извршиле покољ над 6.000 српских цивила, данас је поручено да жртве не смију бити заборављене и да се неће дозволити прекрајање историје.

Слободан Жупљанин, изасланик предсједника Републике Српске, рекао је новинарима да се данас у Старом Броду оживљава сјећање на жртве усташког терора из 1942. године и да се неће дозволити да се повампирено усташтво окоми на српски народ.

Он је подсјетио да је геноцидна творевина НДХ имала познат циљ, да 30 одсто побије, 30 одсто покрсти и 30 одсто на други начин ликвидира, те да се тако ослободе српског народа.

Жупљанин је напоменуо да се данас поново јављају нови фашистички покрети, да хорде зла поново показују своје лице и покушавају да прекрајају историју.

– Са овог мјеста морамо да поручимо да никада не смијемо заборавити ове невине жртве, да никада не смијемо заборавити да је Дрина спас и да она и данас мора бити спас и наш понос и да никада не смијемо заборавити понос 320 српских дјевојака које су, да би сачувале свој образ, да би избјегле покољ и силовања, завршиле са својим животима – истакао је Жупљанин.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да се на овом мјесту, гдје је на монструозан начин убијено више од 6.000 жена, дјеце и стараца, леди крв у жилама и да оно мора постати историјско.

Он је напоменуо да се ово понавља српском народу у свим ратовима и да би се десило и у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату да се нису организовали и спасили своју нејач.

– На ово мјесто се мора долазити, овдје треба да долазе дјеца, екскурзије и виде на који начин су звјерски убијани људи само зато што су Срби. Дошло је вријеме да свијету покажемо да су Срби увијек били ослободилачки народ и да су се борили за своја права и своју слободу, то свијет не препознаје, али то не значи да ми треба да одустанемо – истакао је Томић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је комунистички систем у периоду своје владавине по други пут убио жртве тиме што их је негирао и због братства и јединства сакрио масовне злочине над српским народом.

Он је захвалио свима који су све учинили да овај злочин дође до јавности и да су чује за оно што су усташе починиле на овим просторима. „Овај злочин нећемо заборавити и обиљежаваћемо га сваке године на овом мјесту“, поручио је Милуновић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да овај злочин мора ући у уџбенике, да не смије бити заборављен.

– О томе мора знати свјетска јавност да би се млађи нараштаји и будуће генерације доводиле овдје и указало им се на то шта се на овом мјесту десило 1942. године – напоменуо је Бјелица и захвалио свим људима који су учествовали у изградњи спомен-музеја и дали велики допринос, а самим тим отворили очи јавности о овом страдању.

Један од донатора спомен – музеја Спасоје Албијанић рекао је да сваки пут кад се овдје дође, осјећаји узбуркају, а памет се заледи.

– Како не би, кад нас овдје посматра више од 6.000 светих душа које лебди изнад нас, који су невино настрадали само зато што су рода српског, гдје су у истом строју стајали и тек рођена дјеца, чак и нерођена дјеца, жене, старци – истакао је Албијанић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао да су ове године из оправданих разлога у Старом Броду у мањем капацитету, али да је порука будућим генерацијама да се овакве ствари не смију заборавити нити поновити, већ да о томе треба говорити и преносити с генерације на генерацију.

Свештеник Драган Вукотић рекао је да се издају и штампају књиге, отварају сајтови и много тога како би се расвјетлило ово мјесто злочина.

– Веома сам поносан на чињеницу да се неколико студената филозофије и историје добровољно јавило да ради о теми страдања Срба, а сигуран сам да ће то још више допринијети да се шири истина о страдању нашег народа на овом мјесту. Жао нам је што ове године, из добро познатих разлога, нисмо позивали народ, а догодине ћемо још више и достојанственије обиљежити овај датум и поклонити се жртвама – навео је Вукотић.

Он је након парастоса, уручио посебна признања полицијској станици Вишеград, Рогатица и Спасилачком центру „Волф“ из Фоче.

Помен српским жртвама поред спомен-обиљежја у Старом Броду служило је свештенство Српске православне цркве, након чега су положени вијенци у Спомен-музеју, а руже страдалим жртавама бачене у Дрину.

Обиљежавању 78 година од стравичног злочина над Србима у Старом Броду и Милошевићима присуствовала је и делегација Народне скупштине Републике Српске коју су чинили посланици Перо Петровић и Небојша Вукановић, директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић, представници Борачке организације Вишеград и начелник општине Ново Горажде Мила Петковић.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву у намјери да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Хроничари су записали да је једног од тих дана ратне 1942. године, не желећи да допадну у руке усташа, са стијена у Дрину заједнички скочило чак 320 девојака, а усташе су највећи и најмасовнији покољ над Србима у Старом Броду починиле на православни празник Младенце – 22. марта 1942. године.

Српски цивили су били углавном припадници збјегова са подручја мјеста Рогатица, Вишеград, Хан Пијесак, Кладањ, Соколац, Олово, Пале и Сарајево.

Спомен-капела у Старом Броду, посвећена српским жртвама страдалим у прољеће 1942. године, изграђена је уз благослов блаженопочившег митрополита дабробосанског Николаја.

Спомен-музеј старобродским жртвама 2019. године освештао је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са свештенством.

У Спомен-музеју у Старом Броду постављено је 27 склуптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину. Рад је архитекте Новице Мотике из Зворника, а изградњу су финансирали Миодраг Давидовић Дака и Спасоје Албијанић.