Поштовани суграђани,

недавно сам вам се обраћао да укажем на проблем погрешног односа према природи и немару приликом одлагања отпада. Након тога поједина удружења грађана и грађани појединачно уложили су додатне напоре да почисте и уреде наше јавне површине, излетишта и шеталишта. То је за сваку похвалу и одличан примјер младима али и старијим суграђанима.

Сматрам да ми као локална администрација морамо да идемо и корак даље, а у духу слогана и поруке “Заједно за еколошки и чист Соколац”.

Морамо да заштитимо наше изворе питке воде и да их сачувамо за генерације које долазе. Вода ће по мишљењу многих стручњака, а јасно нам је то и без њихових анализа, бити један од главних разлога сукоба у будућности. Због тога заштита извора питке воде свуда у свијету за све оне који мисле дугорочно представља један од приоритета.

На ово су указала и наша удружења приликом протеста и петиција за заштиту Биоштице и Каљине. Показали су тим и свијест и друштвени активизам који је за сваку похвалу. Због свега овога предложићу да на наредној сједници скупштине ставимо мораторијум на расправљање и одлучивање о градњи било каквих хидроелектрана на нашим ријекама.

Иако ми дозоволе за градњу нисмо никада никоме издали, овим би спријечили да се о томе стално расправља и да пред одборнике општине Соколац и будуће начелнике ово питање не буде стављано на дневни ред што је дуже могуће. Једна врста забране је прави корак. Обавијестио сам правни тим наше општине да провјери све прописе и законе који ову област уређују како би овај приједлог био у складу са свим вишим правним актима.

Свима нам је познато да се Соколац односно само градско насеље водом снабдијева са рубног дијела наше општине, са изворишта ријеке Биоштице. Сада када у плану имамо реконструкцију изворишта, пречишћиваче питке воде, постављање савремене опреме по европским стандардима, право је вријеме да уредимо обале и приобална подручја читавим током Биоштице, а потом и Каљине.

Моја жеља је да енергију усмјеримо на то како да на наш безводни Гласинац доведемо што више воде, те тако осигурамо испоруку грађанима али и омогућимо што боље услове за пољопривреду и воћарство кроз могућности наводњавања.

На том фону је и она идеја о градњи једног вјештачког језера на Талинама. Језера које би по могућности било и порибљено. Oд нас, наше имагинације и спремности за реализацију зависиће ког обима и којег типа ће бити то наше будуће Гласиначко језеро.

Све ово представља надградњу чија је основа заштита постојећих ријечних токова и изворишта на територији наше општине.

Желим да се захвалим удружењима грађана, свим потписницима петиције за заштиту ријечних токова што су нас подсјетили на важност ове теме. Надам се да ће сви одборници у нашој општини без обзира на политичке и све друге разлике препознати и подржати овај приједлог како би сви заједно у наредном периоду енергију и пажњу могли усмјерити ка уређењу и порибљавању ових наших љепотица а да нам над главама не стоји пријетња уништења ријечних токова и читавих ријека.

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица