Коктели су одличан повод за дружење, али најбоље је од свега што вам не треба хрпа састојака да бисте смућкали фина пића. У неким варијантама није потребан ни схакер. Желите ли се удаљити од џин-тоника или водке помијешане са соком, испробајте неке од осталих комбинација – и забава може почети.

Мартини

Мартини је класик од два састојка који не тражи вјештине коктел мајстора. Послужите га јако, јако хладног и убаците покоју маслину или кору лимуна у чашу. Помијешајте 50 мл водке и 10 мл сухог вермута у чаши па је напуните ледом и кратко промијешајте. Пребаците у схакер (немојте мућкати) и проциједите у чашу.

Џин&чај

Чај постаје све већи хити на коктелској сцени. Коктел мајстори неуморно истражују најбоље комбинације у пићима, испробавајући црни, зелени, бијели и воћни чај с различитим типовима џина. Помијешајте 60 мл џина с 90 мл црног охлађеног чаја. Према жељи, претходно можете узети кришку наранче, провући је по рубу чаше па ставити чашу на тањирић са шећером како бисте добили слатки обруб.

Греyхоунд

Желите ли добити свог хрта за тркање све што требате је 60 мл водке и сок од грејпа. Напуните чашу ледом, улијте водку па сок до врха те промијешајте. Имате ли гранчицу ружмарина искористите је за украс, али послужиће и кора грејпа. Желите ли знати какав укус има слани пас, руб чаше навлажите грејпом и умочите у со.

Black Russian

Коктел од ликера и кафе нема превише везе с Русијом, осим водке која се тамо традиционално пије. У чашу за мијешање ставите лед па улијте водку и ликер од каве. Пажљиво мијешајте 30 секунди до минута па послужите.

Белини

Омиљени коктел је на листи службених коктела ИБА (интернационалне организације конобара), што га чини једним од најчешћих коктела на свијету. У четвртину чаше за пјенушаво вино улијте пире од брескве па долијте просеццо или омиљено пјенушаво вино и промијешајте. Сви састојци морају бити ледено хладни.

Фрагонард

Постоји неколико врста Беллинија које комбинују пјенушаво вино с воћним пиреом, а фрагонард је осмислила куварица Нигелла Лаwсон. Све што требате је измиксати пире од јагода с којом кашичицом шећера, улити у чаше и долити просеццо.

Палома

Мексички класик ослобађајући је љетни коктел. Изузетно је питак и већ на први гутљај нуди освјежење. Чашу према жељи истрљајте кришком грејпа па умочите у со. Напуните чашу ледом па улијте 60 м текиле, долијте сок од грејпа и промијешајте. Према жељи можете додати и коју кап лимуна.

Dark & Stormy

Овај мрачни коктел име дугује поморцу који га је упоредио с тамним облацима пред олују. Омиљен је на Бермудским острвима, гдје се пије на сваком кораку. Улијте 60 мл тамног рума у чашу па напуните пивом од ђумбира (гингер але) и према жељи исциједите мало лимуна. Ако не можете пронаћи ђумбирово пиво у трговини можете га и сами направити тако да нарезани коријен ђумбира прелијете врућом водом и измиксате га. Оставите поклопљено да одстоји па проциједите кроз газу и додајте смеђег шећера и лимете, промијешајте и охладите.

Куба Либре

Кубански коктелски класик био је чест гост и на регионалним коктел-картама годинама прије коктелског ‘боома’, а од популарне рум-коле дијели га лимета. Исциједите лимун у чашу, напуните је ледом па додајте рум и Цолу. За крај украсите коктел кришком лимете.

Scotch & Soda

Тешко да неки коктел може бити једноставнији за припрему од вискија са содом. Било би идеално да имате шкотски виски, популарни Сцотцх. Прелијте 60 мл вискија преко леда у чаши па долијте соду и уживајте.