Словеначка опозиција напала је власт да благонаклоно гледа на евентуални наступ контроверзног хрватског пјевача Марка Перковића Томсона у тој земљи.

Словеначки министар унутрашњих послова Алеш Хојс тврди да љевица жели да га дискредитује, повезујући га са неодржаним Томпсоновим концертом у Марибору.

Социјалдемократе најављују да ће тражити парламентарну интерпелацију против министра јер заступа „идеологију мржње“, као и због тога што је Министарство унутрашњих послова Словеније допустило концерт Томпсона, који се повезује са хрватском радикалном десницом.

Хојс је члан конзервативне Словеначке демократске странке премијера Јанеза Јанше коју опозиција сматра екстремно десном.

Он се правда словеначким медијима да „одбацује све тоталитарне идеологије, без обзира да ли је ријеч о усташтву, фашизму, нацизму или комунизму“, те тврди да није „усташки оријентисан“, како то тврди опозиција.

Спорни Перковићев концерт у Марибору требао је да буде одржан још 2017. године, али га је забранила локална државна управа.

Томпсонов агент жалио се на ту одлуку, коју је Управни суд недавно поништио, што је потврдило и словеначко Министарство унутрашњих послова.

За разлику од ситуације од прије три године кад случај „Томпсон“ није изазивао већу пажњу, овај пут све је добило политичке димензије због ситуације у Словенији и протеста против Јаншине коалиционе Владе.

Нови предсједник социјадемократа Тања Фајон наводи да је у опозиционој интерпелацији против Хојса случај „Перковић“ само „врх леденог бријега“ у низу његових погрешних гледишта и поступака.

Концерту Томпсона противе се предсједници већине опозиционих политичких странака, те троје бивших премијера Аленка Братушек, Миро Церар и Марјан Шарец.

За забрану су и књижевници словеначог ПЕН центра, Удружење Срба у Словенији и неке невладине организације, преносе словеначки медији.