Фото: Ј.Маринковић

Одборници Скупштине општине Соколац усвојили су данас Одлуку о извршењу буџета општине Соколац за прошлу годину. Током 2019. године, општина Соколац приступила је извршењу два ребаланса буџета. Првим ребалансом, буџет је увећан за 73 одсто односно 6.050.503 КМ, а другим за 6 одсто односно 844.173 КМ.

Укупна буџетска средства планирана другим ребалансом буџета општине за 2019. годину износе 15.139.476 КМ, а реализована су у износу од 14.270.517 КМ или 94 одсто у односу на план, док су укупни буџетски раходи и издаци реализовани у износу од 15.877.207 КМ или 105 одсто у односу на планиране. Буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину остварени су у износу од 7.763.033 или 86 одсто у односу на планиране. Порески приходи остварени су у износу од 3.624.100 КМ или за 1 одсто више у односу на планиране. Непорески приходи и грантови остварени су у износу од 1.999.011 КМ што представља остварење од 68 одсто у односу на план. У укупно оствареним приходима за протеклу годину непорески приходи и грантови учествују са 26 одсто – образложио је начелник Одјељења за привреду и финансије Митар Пржуљ.

Буџетски дефицит износи око 1.600.000 КМ. Највећи проценат у структури поменутих непореских прихода односи се на, како стоји у извјештају, накнаде за кориштење шума и шумског земљишта, грађевинског земљишта, као и комуналне таксе за кориштење простора на јавним површинама или испред пословног простора у пословне сврхе. Из тог разлога опозиција није подржала ову тачку дневног реда.

Приликом ребаланса скретали смо пажњу да је нереално остварити планирани буџет. Из године у годину планира се приход од комуналне таксе за кориштење простора на јавним површинама у износу од 70.000 а остварује се у износу од 15.000 до 20.000 КМ. Такође скренули смо пажњу на накнаду од кориштења шумских дрвних сортимената. Сада смо сучени са дефицитом, који треба да се намири у 2020. години – казао је Ђорђе Радић, предсједник Клуба одборника СНСД-а.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истиче да је већи дио дефицита у првом кварталу ове године већ покривен.

-Главни разлози због којих је дошло до дефицита су смањења прихода по свим основама, посебно од шума. Такође нисмо успјели наплатити обавезе од суграђана за преузете локације и грађевинске дозволе у новим насељима. Само по основу те двије ставке приходи износе око 500.000 КМ, а издали смо их становницима на одгођено плаћање цијенећи финансијску ситуацију у којој се тренутно налазимо. Општина има велике трошкове када су у питању издавања за личне дохотке због вишка радне снаге што је додатно допринијело ставарању дефицита. Међутим, као начелник, понављам да нећу приступити отпуштању радника – додао је он.

Фото: Ј.Маринковић

Скупштинском већином усвојено је и Извршење буџета општине Соколац за прва три мјесеца ове године. Укупна буџетска средства у наведеном периоду остварена су са 53 одсто и износе 4.503.144 КМ. Дефицит износи око 400.000 КМ. Бјелица појашњава да је узрок овакве слике, такође, пад прихода.

-Нисмо имали очекивани приход од шума, ПДВ-а, пореза на непокретности и уз све то захватила нас је пандемија вируса корона. Због ванредног стања, приходи за април и мај, у свим локалним заједницама пали су за 40 одсто. Ових дана водиће се разговори између општина и градова са Владом Српске да се покушају изнаћи средства да се попуне буџети – открио је Бјелица.

Опозиција није подржала извршење буџета за период 1.1. – 31.3. 2020. године, због оствареног дефицита, истичући бојазан да би до краја године могао престићи дефицит из 2019.

Одборници су усвојили Измјене и допуне плана капиталних инвестиција за период 2020 – 2022. година.

-Према претходно усвојеном плану капиталних инвестиција, намјеравали смо да дијелом финансирамо систем за пречишћавање пијаће воде у износу од 450.000 КМ. Међутим, узимајући у обзир да имамо донатора за овај пројекат, планирана средства биће преусмјерена за откуп два предузећа у стечају ЈП ВиК „Врело Биоштица“ и „Фаминекс“. Средства стоје на рачуну посебних намјена – појаснио је начелник Сокоца.

Данас су усвојени и Извјештај о раду начелника општине Соколац за протеклу годину, те Извјештај о спроведеним мјерама Општинког штаба за ванредне ситуације општине Соколац за период 16.3. – 31.5.2020. године. Командант Општинског штаба за ванредне ситуације Милован Бјелица је подсјетио да је, захваљујући преданом и одговорном раду свих релевантних субјеката, у овој локалној заједници одржана стабилност за вријеме пандемије, те захвалио грађанима на поштовању свих мјера и прописа.

Без много расправе, усвојени су извјештаји о раду и планови рада јавних установа и предузећа на подручју општине Соколац.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име