На путеве Републике Српске у наредном периоду стиже 10 нових пресретача, потврђено је за Српскаинфо.

Полиција ће добити 10 пресретача, а у наредним данима биће уграђена опрема у ове аутомобиле – изјавила је Мирна Миљановић, портпарол МУП РС.

Циљ свега је повећање безбједности на путевима широм Републике Српске.

Само за првих мјесец дана рада, средином 2019, пресретачи су забиљежили 1.300 прекршаја у саобраћају. Математички гледано, то је у просјеку 41 прекршај дневно.

На друмовима су тренутно необиљежена полицијска возила црна „шкода суперб“ и црни „хјундаи и30“, у која је уграђен систем радарске камере који се користи за мјерење брзине возила. Ова возила на путевима мјере брзину возила из оба смјера и до 300 километара на сат.

Чињеница да се пресретач на први поглед не разликује од било којег другог аутомобила и да возаче неће “спасити” блицање или дојава да је контрола у близини, утичу на свијест оних за воланом да контролишу гас, кажу стручњаци.

– Уређај може радити у покрету при чему мјери брзину свих возила у доласку и одласку, као и у покрету као пресретач уз директну контролу полицијских службеника када се на мјесту санкционишу возачи – изјавио је раније директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум.