Република Српска ће до краја године имати нови закон о фискализацији који ће омогућити увођење новог система у тој области, најављују из Министарства финансија.

Постојећи је технолошки застарио, не прати комплетно пословање у готовини и оставља простор за сиву зону, показала је недавно завршена анализа фискалних каса. Од августа 2008. године и првих каса у Републици Српској, до данас, многи пословни субјекти нашли су начин за избјегавање плаћања пореза и зато је онлајн систем преко којег би Пореска управа добијала податке о сваком плаћеном рачуну у реалном времену једино рјешење, кажу у фискалном ресору.

Систем који овог пута иде о трошку државе, подразумијева да порески обвезници користе софтвер директно повезан са Пореском управом, што практично значи да се без претходне комуникације са сервером управе рачун не може ни издати. Онлајн систем једноставнији је за пореског обвезника и сигурнији за Пореску управу, наглашавају у Министарству.

– Било је планирано да читав систем имплементирамо до краја наредне године, али нас је корона мало успорила. У сваком случају, ускоро крећемо са легислативом, јер је изузетно важно да добијемо квалитетан, аутоматизовани систем који ће што мање зависити од људског фактора, како бисмо избјегли “дупле касе” и лажирање рачуна. Наравно, важно је и што то неће коштати пословну заједницу – изјавила је за БЛ Портал министарка финансија Зора Видовић.

“Хватање кривина” и издавање фиктивних рачуна узело је маха и више нико не може да оспори да постојећи фискални систем није довољно ефикасан, признају и у Унији удружења послодаваца Републике Српске.

– Нови модел који се најављује био би значајно јефтинији за нас, а био би и сигурнији за државу, јер сви рачуни иду у реалном времену и могуће их је контролисати. Свеукупна контрола била би много боља, а држава би имала и знатно већи број информација и то је огромна технолошка разлика и за државу и за послодавце – истиче предсједник Уније Саша Тривић.

Напомиње да постојећи систем послодавцима производи трошкове у смислу прескупих уређаја, прије свега штампача и њиховог одржавања, али и да оставља простор за злоупотребе које је тешко контролисати.

У Привредној комори Српске кажу да годинама указују на све проблеме који узрокују нелојалну конкуренцију, а то се сад дешава и код фискализације.

– За нас је неприхватљиво да они који не измирују све своје обавезе и налазе начин како да их избјегну, буду у истом кошу са одговорним привредницима – подвлаче у комори.

И економисти су сагласни да нови систем фискализације треба што прије примијенити у смислу најширег и најквалитетнијег рјешења које ће свим злоупотребама коначно стати у крај.

– Имајући у виду да нам пореска култура и није јача страна и да увијек има оних који гледају како ће нешто урадити “са стране”, треба нам систем који ће бити функционалан и по хоризонтали и по вертикали и помоћу којег ћемо добијати релевантне податке. Такође, мимо надлежности наше Пореске управе, треба нам и шири захват царинског органа Управе за индиректно опорезивање БиХ, јер имамо озбиљан проблем са кријумчарењем робе и услуга које су ван свих токова – каже Горан Радивојац, професор на Економском факултету у Бањалуци.

У сваком случају, фискални рачуни који су издати, а никад нису стигли до Пореске управе кроз нови систем фискализације неће моћи да се “провуку”. Засад, на терену се осим паралелних уређаја са којих се издају лажни фискални рачуни користе и дефискализовани, сертификованих уређаји са којих се издају рачуни који потпуно одговарају прописаном изгледу фискалног. Проблем је што се тако остварени промет не доставља на сервер Пореске управе у дневним извјештајима и остаје у “сивој зони”.