Грчка вечерас од 23 сата отвара границе без ограничења, карантина и тестирања за туристе из 30 земаља. На листи су и држављани Србије. На пут могу и преко Сjеверне Македоније, јер је одобрен транзит српских туриста кроз ту земљу.

Путници могу да прођу и задрже се у Сjеверној Македонији највише пет сати. Према Грчкој биће отворен прелаз Богородица – Евзони, а прелаз Дојран остаје затворен.

Македонска влада је одлучила да ће странци који су у транзиту кроз Сjеверну Македонију, до потпуне либерализације режима уласка и изласка из те земље, моћи да користе прелазе Табановце, Деве Баир, Богородица, Кјафаса, Блаце и аеродром Скопље.

Тај транзит, додаје се у саопштењу владе, подразумијева улаз на једном граничном прелазу и излаз на другом прелазу, уз обавезу да се не напушта ауто-пут или локални пут и да се транзит обави за најдуже пет сати.

С обзиром на то да је раздаљина од прелаза Прешево-Табановце до македонско-грчке границе око 170 километара, уз просјечну брзину и евентуалне паузе, возачима неће требати дуже од три сата да би ушли и напустили македонску територију.

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски каже да неће продужити ванредно стање уведено ради сузбијања ширења вируса корона.

Тридесетодневно ванредно стање уведено је у марту, а затим је два пута продужено за по 15 дана због повећања броја обољелих.

Од поноћи је почело постепено отварање граница унутар Европске уније. Уз Њемачку и Француску да ће отворити своје границе, али уз изузетке најавиле су и друге чланице Уније и уз извјесна ограничења.