Министарство саобраћаја и веза (МСВ) Републике Српске било је предлагач Закључка о дозначавању финансијских средстава Болници „Србија“ Источно Сарајево, јер су средства за ову набавку обезбијеђена из буџета Јавног предузећа „Путеви Републике Српске“, које је у ресорној надлежности МСВ, саопштено је из овог министарства.

– ЈЗУ Болница „Србија“ Источно Сарајево обратила се 10. априла ЈП „Путеви Републике Српске” са молбом за донацију неопходне опреме за оспособљавање и функционисање Одјељења за пулмологију ове болнице. Болница је уз молбу доставила и спецификације потребних уређаја, те предрачуне, односно понуде за њихову набавку. “Путеви Републике Српске” прослиједили су молбу надлежном министарству, односно МСВ, које је молбу, као предлагач, на разматрање упутило Републичком штабу за ванредне ситуације. Овај штаб је на 35. сједници, одржаној 14. маја, донио Закључак о дозначавању новца средстава Болници „Србија“. Овим закључком се „Путеви РС” задужују да болници дозначе 403.650 КМ за куповину потребне опреме, односно набавку дигиталног РТГ Апарата Топаз 32 и набавку ултразвучног уређаја са три сонде – Хитачи Ф37 – наводи се у саопштењу.

Истим закључком, како кажу у МСВ, Болница „Србија“ задужена је да спроведе поступак набавке ове опреме, док је за надзор над спровођењем овог закључка задужено Министарство здравља и социјалне заштите, којем је болница обавезна доставити извјештај о реализацији овог закључка.

– Још једном напомињемо, МСВ само је технички предлагач овог закључка, јер се ради о средствима из буџета предузећа које је у ресорној надлежности овог министарства, те је из тих разлога ово министарство иницирало разматрање овог материјала на сједници Републичког штаба за ванредне ситуације – поручују из МСВ.