Треба их јести свеже, јер су богате ензимима и антиоксидансима као и храњивим материјама које се губе термичком обрадом

Смокве садрже и до 80 одсто воде, а истовре­мено су воће с највишим нивоом природ­них шећера, па су изузетан извор енергије, а подстичу и рад мозга, побољшавају концен­трацију и памћење.

Смокве су многима омиљено летње воће. Осим што су укусне, могу да се користе за лечење убода инсеката (код угриза и убода инсеката, паука и других животиња користи се облога од суве смокве), а од давнина се сматрају одличним афродизијаком. Ивана Шимић, маг. нутриционизма, појаснила је које су то добробити смокве:

1. Превенција рака

Научно је доказано да екстракт смокве, њихов састојак бензалдехид доприноси смањењу могућности појаве тумора. Смокве су показале одличне резултате код смањења ризика од рака простате.

Такође, вјерује се да помажу и код рака дојке у периоду након престанка менструације.

2. Смањују холестерол

Због сужења артерија може наступити инфаркт или мождани удар. Осим холестерола, на оштећење срца делују и повећани триглицериди. Доказано је повољно деловање смокава на ниво холестерола у крви. Биљни стероли попут стигмастерола и ланостерола, које садрже смокве, вежу се на молекуле холестерола у цревима и тако ометају његову апсорпцију.

3. Превенција срчаног удара

Омега-3 и омега-6, којима смокве обилују, важне су за здравље кардиоваскуларног система. Смокве су добар извор калијума, минерала који регулише крвни притисак.

4. Помоћ у лечењу дијабетеса

Због количине шећера који садржи, дијабетичарима се препоручује опрез приликом њеног кориштења. Ипак, ако се користе умерено, може да доведе до смањења потребе за количином инсулина код дијабетичара.

5. Побољшавају памћење

Редовно узимање смокава спречава анемију и побољшава памћење. Само четири суве смокве осигуравају чак четвртину препоручене дневне дозе гвожђа за организам.

6. Против настанка акни

Виљушком направите маску од три свеже смокве и једне кашике јогурта, па нанесите на лице. Умасирајте је и оставите на кожи 15-20 минута да се осуши и исперите. Исту маску можете нанети на усне како бисте се решили испуцалих усана и мртвих ћелија.

Богате су бета-каротеном па се препоручује да једете смокве неколико дана пре одласка на сунчање.

7. Подмлађују

Због садржаја значајне количине витамина Б комплекса, смокве осигуравају еластичност и блиставост коже. Уколико их једете сваког дана, приметићете драстичну разлику у изгледу коже лица.