Фото: Б.Марковић

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић није сигурна да је стање због пандемије разлог што је и јуче на Малом Зејтинлику на Сокоцу било мање представника породица погинулих бораца и других борачких категорија, јер је и ранијих година било мање људи на овом спомен-комплексу на обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

„Мени је посебно жао зато што сам се готово три године борила да овај дан и ово мјесто добију заслужено мјесто у календару дешавања од националног значаја“, рекла је Јовичевићева новинарима на Сокоцу.

Она је мишљења да би породице погинулих и сви други из борачких категорија могли да потраже помоћ, те да би локалне заједнице морале ту помоћ да пруже, да се у организованим групама омогући превоз свима онима са Сарајевско-романијске регије, али и Семберије, Крајине и Херцеговине, гдје живе породице погинулих бораца који су сахрањени на Малом Зејтинлику.

„Није поента да овдје буду медији, да буду функционери… Поента је да буду породице да заједно са нама подијеле и обавезу и поштовање и част и тугу које носи ово мјесто“, нагласила је Јовичевићева.

Према њеним ријечима, сасвим сигурно је да породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди и демобилисани борци врло тешко живе, те додала да је мишљења да би сви у Српској могли и морали боље.

Потпредсједник Народне Скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић положила је вијенац на Централном крсту на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу у делегацији коју су чинили изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, поводом годишњице одбране Сарајевско-романијске регије.