Министарство унутрашњих послова Републике Српске позива грађане да провјере рок важења својих личних докумената (личне карте, путне исправе и возачке дозволе) и на вријеме их замијене. Истичемо да све локације за издавање личних докумената раде несметано и уз поштивање мјера заштите у циљу превенције ширења вируса корона.

С обзиром да се у наредном периоду очекује повећање броја захтјева за издавање нових личних докумената, апелујемо да грађани на вријеме поднесу захтјев за замјену за себе, али и своју малољетну дјецу.

Подсјећамо, законски рок за издавање путне исправе је 30 дана, а личне карте 15 дана. Такође, омогућено је издавање путне исправе по хитном поступку у року од 72 часа по цијени од 250 КМ (200 КМ за хитни поступак и 50 КМ за пасошку књижицу).

Издавање путне исправе по хитном поступку у случају смрти члана породице или одласка на лијечење у иностранство је 50 КМ.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је омогућило да посредством интернет странице (www.муп.владарс.нет) и андроид апликације МУП Републике Српске, грађани могу приступити СМС сервисима путем којих могу да провјере податке и добију обавјештења о тренутном статусу личних исправа: личне карте, возачке дозволе и путне исправе.

Услов за коришћење СМС сервиса је да грађанин лично пријави број мобилног телефона организационој јединици МУП-а, надлежној за издавање личних исправа у којој има пребивалиште.