Фото: ЕПА

Сјеверна Кореја се припрема да у Јужну Кореју пошаље летке против Сеула као одговор на сличну кампању, јавили су данас сјевернокорејски медији.

Сјеверна Кореја је недавно објавила низ осуда Сеула због антисјевернокорејских летака које из Јужне Кореје шаљу преко границе, обично завезаним уз балоне или у боцама низ ријеку.

– Бијесни мјештани Сјеверне Кореје сада припремају покретање обимне дистрибуције летака ка Јужној Кореји. Свака акција мора наићи на адекватну реакцију – наводи сјевернокорејска новинска агенција КЦНА.

Пјонгјанг је недавно уништио зграду Канцеларије за везе са Јужном Корејом на својој страни границе, запријетио је јачањем војног присуства на граници и сада најављује припрему кампање са лецима.

Сјеверна Кореја игнорисала је позиве Сеула за покретање дијалога и обнову међукорејских економских пројеката који су у застоју због међународних санкција уведених ради ограничења нуклеарног и ракетног програма Пјоњанга.

Тензије између Сјеверне Кореје и Јужне Кореје су у порасту и Пјонгјанг је запријетио да ће прекинути везе и предузети одређене мјере због слања летака са порукама у којим се критикује њихов лидер Ким Џонг Ун.

Јужнокорејско Министарство одбране позвало је Пјонгјанг да поштује споразум из 2018. године према којем су обје стране најавиле да ће прекинути све непријатељске поступке и уништити одређени број грађевина дуж демилитаризоване зоне.

Неколико групација предвођених одбјеглима из Сјеверне Кореје редовно уз помоћ балона и боца у ријеци шаљу летке заједно са храном, новчаницама од једног долара, малим радио-пријемницима, те меморијским стиковима на којима су јужнокорејске драме и вијести.