Тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској је под контролом, иако број заражених вирусом корона расте, изјавио је Срни вршилац дужности директора Института за јавно здравство ИЈЗ Републике Српске Бранислав Зељковић.

Зељковић је истакао да је било за очекивати да порасте броја позитивних особа након што је дошло до ублажавања мјера и отварања граница, али да грађани одговорним понашањем могу утицати да епидемиолошка ситуација остане под контролом.

Свјесни да све ово дуго траје, око три мјесеца, Зељковић је указао да погоршање епидемиолошке ситуације, у складу са одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације, може водити ка увођењу нових рестриктивних мјера, односно враћање на старе.

Одлуку о томе, каже, донијеће Републички штаб у складу са препорукама Института, односно тренутном епидемиолошком ситуацијом.

– У овом тренутку епидемиолошку ситуација држимо под контролом, али је веома битно да сви грађани морају бити свјесни да и они сами учествују у одржавању те ситуације одговорним понашањем – истакао је Зељковић.

Он је истакао да ризик од оболијевања од вируса корона и да он није занемарив, те да је неопходно примјењивати мјере Института да би могли на што лакши и ефикаснији начин да држати општу ситуацију под контролом.

Према његовим ријечима, када постоји слободно кретање долази до контакта између особа и повећан је ризик од оболијевања.

– Видјели смо да су се особе које су биле у другим земљама вратиле у Српску и након неколико дана су развили симптоме, па самим тим можемо рећи да је и у другим земљама слична ситуација – рекао је Зељковић.

Грађани морају бити свјесни чињенице, додао је, да свако непоштовање мјера води ка погоршању епидемиолошке ситуације и да је то веома једноставна једначина.

Он је нагласио и да грађани морају бити свјесни чињенице – да је здравствени систем тренутно под великим притиском јер мора да задржи ниво здравствене заштите из периода прије короне у складу са понашањем и тренутним мјерама у вези са пандемијом вируса корона.

– У овом тренутку само синергистичким дјеловањем можемо цијелу ситуацију држати под контролом, да не би дошло до погоршања ситуације – нагласио је Зељковић.