Иако се налази на десетодневном заслуженом одмору, током којег је рекао да се неће појављивати у јавности, због све већег броја обољелих од корона вируса у Србији, др Предраг Кон није пропустио шансу да се огласи преко фејсбука:

– Епидемиолошка ситуација Цовид-19 у Београду је поново пријетећа. Због повратка студената својим кућама у јулу може се пријетња проширити по читавој Србији. До погоршања ситуације је дошло послије 5. јуна када су ограничења јавног окупљања била на хиљаду, а касније потпуно укинута. Много се ово погоршање ситуације у јавности повезује и са дербијем Партизан-Звезда одиграним 10. јуна, мада новообољели у Србији не дају податак да су били на дербију (бар мени није познато).

Из Црне Горе опет стижу подаци да је преко десет њихових новообољелих млађих људи било у Београду на дербију. Након појаве вируса у студентским домовима, али и на приватним журкама, појединим радним колективима долазило је до утврђеног преноса вируса када су се заиста откривали бројни асимптоматски случајеви међу контактима са обољелим. Врло је велики број дневних прегледа сумњивих случајева на Инфективној клиници у Београду. На крају треба рећи и да многи мисле да је посебна пријетња долазила због избора који су јуче спроведени, преноси Блиц.

Прво треба рећи да никада није заустављена обавеза да када се играју утакмице мора да се поштује дистанца међу гледаоцима тако што се употребљава свака друга столица односно одобрава дупло мањи број гледалаца. Многи мисле да је то немогуће… Кажем да само у том случају треба спроводити кажњавање клубова забраном играња пред гледаоцима што ће или разријешити проблем или ће се стално играти пред празним гледалиштем. За студенте је давно договорен поступак… Наша трапавост и успореност омогућила је да дође до преноса вируса у овој популацији.

Живјети се мора. Нема више ванредног стања, неће га ни бити, не можемо ми то финансијски да издржимо и немојмо се поредити по том питању са Француском или Њемачком. Да може да се буде дисциплинован… показују старији. Више никада (ако се будем питао) неће најстарија генерација бити затворена, осим оних који су у колективима за његу старих јер нема другог рјешења. Мислим и даље да је ванредно стање било неопходно као и полицијски час на почетку, мислим да на даље неће бити неопходан за старију генерацију. Сасвим је супротно када је млађа генерација у питању.

Критика на сва уста без иједног рјешења осим затварања и забрана. Није то рјешење на дуге стазе (како сада изгледа све до доласка употребљиве безбедне и доступне вакцине, осим ако буде среће да се вирус заиста измјени). Неких забрана ће највјероватније ускоро бити, нпр забране посјета болницама. Биће вјероватно и неких обавезности (нпр ношење маски у јавном превозу или још у продавницама) – наводи др Кон у свом статусу.