Фото: Ј.Маринковић

У оквиру реализације пилот – пројекта „Подршка малим предузећима млијека у Републици Српској“, данас је двадесет осам произвођача из Сокоца потписало уговоре о суфинансирању набавке стеоних јуница са „Мљекаром Пађени“. Пројектом су обухваћене Херцеговачка регија, Подриње и Сарајевско – романијска регија.

Према ријечима Свјетлане Мичић, вишег стручног сарадника за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС – Подручна јединица Соколац, право на учешће остварили су пољопривредници који су имали до седам грла.

-Пројекат финансирају ресорно министарство са 40 односно 50 одсто уколико је корисник млађи од 35 година или жена, 10 одсто трошкова сносе локалне заједнице, те 40 одсто „Мљекара Пађени“ директним плаћањем или кроз испоруку млијека. Пољопривредници су веома заинтересовани за увоз јуница, јер од стране „Пађенија“ имају сигурно плаћање, као и откуп – истакла је она.

Референт за откуп млијека билећке мљекаре Радован Бабић казао је да „Пађени“ на овај начин омогућио одређени вид повластица кооперантима који редовно предају млијеко.

Фото: Ј.Маринковић

-Цијена стеоне јунице (аустријски симентал) износи 2.350 КМ, који је корисник дужан да плати, а уколико је власник газдинства жена или лице млађе од 35 година, остварује додатни попуст од десет одсто и цијена је 1.880 КМ. Када је ријеч о стеоним јуницама (чешки симентал) њихова цијена износи 4.800 КМ, 2.051 са попустом, односно 1.651 КМ уколико је носилац газдинства жена или лице млађе од 35 година – појаснио је Бабић.

Начелник Одјељења за привреду и финансије општине Соколац Митар Пржуљ подсјетио је да је ово један од пет пројеката које општина у посљедњих годину дана реализује у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

-Локална заједница финансира пројекат са 10 одсто, међутим као што је то иначе пракса, вјероватно ће додатно помагати произвођаче млијека. Основни циљ је да мљекари добију што квалитетније јунице, јер је у општини Соколац годинама имамо тенденцију раста производње млијека и једна смо од општина која испоручује највише млијека. Укупан број регистрованих произвођача је 230, а у току 2019. године на подручју наше локалне заједнице произведено је преко 2.500.000 литара млијека – истакао је Пржуљ.

Прве активности пилот – пројекта „Подршка малим предузећима млијека у Републици Српској“ кренуле су почетком ове, а његова реализација се очекује до краја године.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.