Иако се данас ананас сматра само једном од најукусних тропских воћки, некада се ово воће сматрало толико вриједним да је један комад коштао чак 8.000 долара. Била је то тако ријетка делиција да су је људи изнајмљивали за забаве како би је показали љубоморним гостима.

Ананас је у савременом добу много лакше и јефтиније набавити, стога га требате што чешће конзумирати јер је препун храњивих састојака попут витамина, антиоскиданата који се могу изборити против разних болести.

Једна шољица ананаса има само 82,5 калорија, али доноси 131 посто дневне количине уноса витасмина Ц и 76 посто мангана. Витамин Ц неопходан је за многе виталне процесе, укључујући раст и развој, подршку имунолошког система и апсорпцију жељеза из ваше прехране.

Витамин Ц такођер игра улогу у одржавању ваше коже млађом. Манган је минерал који подржава здрав раст, регулира метаболизам и има одређена антиоксидацијска својства.

Ананас такођер нуди нешто мање од 10 посто витамина Б6, бакра, тиамина и фолата.

Побиједите дијабетес антиоксидансима

Антиоксиданти помажу тијелу да се ослободи оксидативног стреса узрокованог слободним радикалима који оштећују здраве станице. Тај је процес повезан је с хроничном упалом, слабим имунолошким системом и неколико опасних болести.

Антиоксиданти се могу повезати са слободним радикалима и неутрализирати их.

Многи антиоксиданти у ананасу су „везани“, што им омогућује да преживе готово било гдје у тијелу и дају дуготрајне ефекте. Дијета богата антиоксидансима смањује ризик од хроничних болести попут дијабетеса, срчаних болести, па чак и рака.

Лакша пробава

Ананас помаже пробави кроз скуп ензима који се називају бромелаин. Бромелаин разграђује молекуле протеина. Једном разграђени, протеински дијелови се лакше апсорбирају у танком цријеву.

Учинак бромелаина може бити посебно користан особама с инсуфицијенцијом гуштераче.

Смањује ризик од рака

Студије су показале да бромелаин сузбија раст станица рака на кожи, жучним каналима, желучаном систему и дебелом цријеву. Такође стимулира имунолошки систем на стварање молекула које помажу бијелим крвним ћелијама учинковитије сузбити и елиминирати станице рака.

Јача имунитет

Људи користе ананас као холистички лијек стотинама година. Витамини, минерали и ензими дјелују невјероватно добро заједно и јачају имунолошки систем. Посебно дјелују код дјеце. Дјеца која редовно конзумирају ананас значајно смањују учесталост вирусних и бактеријских инфекција.

Што је занимљивије дјеца која су јела више ананаса имала су готово четири пута више бијелих крвних зрнаца.

Олакшава симптоме артритиса

Постоји неколико различитих врста артритиса, али готово сви укључују болне упале зглобова. Бромелаин који се налази у ананасу може одиграти значајну улогу у лијечењу артритиса.

Бржи опоравак након операције

Након операције код људи се појаве отеклине, модрице, бол и упала. Једно истраживање показало је да су људи који су конзумирали бромелаин прије операције зуба имали пуно мање болова након операције.

Осим што ананас има толико добрих здравствених бенефита, он јако укусан. Можете га врло лако уврстити у своју свакодневну прехрану. Једите их свеже, у јогуртима или смоотхиеима. Додајте их салатама или их нарежите на пице.