Свјетске агенције и медији пренијели су да је Српска напредна странка предсједника Александра Вучића убједљиви побједник на парламентарним изборима у Србији.

Агенција Ројтерс, која је ту вијест пренијела под ознаком хитно, оцјењује да су гласачи у великој мјери подржали напоре владајуће коалиције за напредовањем Србије ка чланству у ЕУ, уз истовремено одржавање снажних веза са Русијом и Кином.

Британска агенција, међутим, предвиђа да ће се будућа влада суочити са већим притиском ЕУ и САД да призна независност самопроглашеног Косова, што се, како наводи, сматра кључним потезом за регионалну стабилност.

Позивајући се на пројекције Ипсоса и ЦеСИД-а, Ројтерс наводи да је СНС освојио 62,4 одсто гласова, да је СПС на путу да буде други са 10,7 одсто гласова, а да је СПАС бившег ватерполисте Александра Шапића на путу да буде на трећем мјесту, са 4,1 одсто гласова.

Бирачка мјеста била су опремљена заштитним маскама и средствима за чишћење руку за око 6,6 милиона људи с правом гласа, напомиње Ројтерс и додаје да се очекивало да већина не гласа, дјелимично из страха од вируса корона, преноси Тањуг.

Ројтерс наводи и да подаци Ипсоса и ЦеСИД-а показују да је излазност била 48 одсто, а да је 2016. године она износила 56,7 одсто, те оцјењује да је на излазност утицао бојкот појединих опозиционих странака, које су тврдиле да избори неће бити слободни, нити фер због снажног утицаја Вучића на медије.

Америчка агенција АП преноси да је предсједник Србије Александар Вучић прогласио убједљиву побједу своје странке на изборима, који су, како истиче, одржани усред забринутости због ширења вируса корона и бојкота, како се наводи, великог дела опозиције.

Наводи и да је Вучић пренио присталицама да је СНС освојио више од 60 одсто гласова, што је око 190 мјеста у парламенту од 250 посланика.

АП наводи и да први незванични резултати показују да ће Србија имати јединствену скупштину, практично без опозиције и истиче да ће у њу ући само три или четири странке, од укупно 21 листе које су учествовале на изборима.

Америчка агенција истиче да су избори у Србији били први општи избори у Европи током пандемије вируса корона.

АП оцјењује да је Вучић, иако се на изборима није бирао предсједник земље, доминирао у кампањи преко мејнстрим медија, које контролише.

Агенција наводи и да је неколико „главних опозиционих група“ бојкотовало изборе, позивајући се на наводни недостатак слободних и фер услова гласања и опасности по јавно здравље, те да је „неколико мањих странака“ одлучило да учествује на изборима, јер су сматрале да ће бојкот потиснути „ионако већ маргинализовану опозицију“.

Италијанска агенција АНСА, такође, је пренијела да је СНС побиједила на изборима у Србији са 63,4 одсто освојених гласова, позивајући се на прве објављене пројекције.