У просторијама Градске управе Источног Сарајева данас је уприличен традиционални пријем за ученике генерације средњих школа са подручја града.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић искористио је прилику да ученицима честита успјешан завршетак школовања, али и њиховим родитељима, професорима и школама који су уложили свој труд у њихово знање и довели их до титуле најбољих.

– Град Источно Сарајево традиционално награђује своје најбоље ученике, средњошколце и ми смо ову свечаност назвали „Ружа генерације“, а заиста мислимо да су најбољи ученици у својим школама и генерацијама заслужују тај епитет – казао је Лучић.

Он је истакао да су то јако квалитетни ученици и да се он нада да ће ови млади људи наставити своје школовање на неком од факултета Универзитета у Источном Сарајеву или на Универзитетима у Србији.

– Завршите студирање, наставите свој лични развој, и својим знањем помозите развоју града Источно Сарајево, али и цијеле Републике Српске – напоменуо је Лучић.

Град Источно Сарајево за пет ученика генерације из четири средње школе додијелио је новчане награде у износу од 500 КМ, пригодне поклоне, али и студентске стипендије.

– Ово је гаранција да ће ученици у наредној школској години, када упишу факултет, добити и стипендију Града Источно Сарајево у износу од 1000 КМ – додао је Лучић.

У обраћању најбољим ученицима, Лучић је рекао да се он нада да ће ови млади и наставити своје школовање, али и лични развој.

Јован Потребић, ученик генерације Средњошколског центра „Источна Илиџа“ истакао је да је ово примјер да локална заједница, ипак, посвјећује пажњу својим ученицима и да цијени њихов труд и рад.

Своје даље школовање наставићу у Београду, гдје ћу студирати теоријску и експерименталну физику – закључио је Потребић.

Оливера Дамјановић, помоћник директора Средњошколског центра „Пале“ у обраћању новинарима нагласила је да је јако поносна на најбоље ученике генерација, али и на цијелу генерацију, која је иза себе остварила многе резултате и остварене успјехе.

На крају је додала да поред наведене помоћи локалне заједнице и Града Источно Сарајево, овим младим, дивним људима треба помагати и на друге начине и омогућити им запошљавање како би им се пружила могућност да живе и раде у својој земљи.

Из буџета Града Источно Сарајево ове године издвојено је 65.000 КМ за стипендирање студената и 10.000 КМ за суфинансирање другог и трећег циклуса студија.