Комадант штаба за ванредне ситуације и начелник општине Соколац Милован Бјелица је гостујући у програму „Инфо радија“ потврдио да је новозаражено лице вирусом корона из Рогатице запослено као доктор у Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ у Сокоцу. Ради се о млађој женској особи, чији се контакти евидентирају, како би услиједило њихово тестирање.

– Од стране Института за јавно здравство Републике Српске је наложено да се прво тестира медицинско особље и пацијенти који су били у контакту са зараженим лицем. Тестова има довољно, а тестирање ће се извршити у наредним данима. Неопходно је нагласити да је заражено лице, на радном мјесту поштовало све мјере превенције, тако да је мања могућност преношења вируса на друге особе – казао је Бјелица.

Он је подсјетио да Општински штаб за ванредне ситуације све одлуке доноси у складу са Републичким штабом за ванредне ситуације, Министарством здравља и социјалне заштите, као и Институтом за јавно здравство РС.

– Све мјере заштите од вируса корона, које су биле на снази до 22. јуна, су продужене до 6. јула. Оне подразумјевају обавезно ношење заштитне маске у затвореном простору, социјалну дистанцу од најмање 1,5 метар и забрану окупљања више од 50 људи на једном мјесту. Рад у угоститељским објектима ограничен је од 6ч. до 23ч., а о томе је обавјештена Комунална полиција и Станица јавне безбједности Соколац, који врше контролу и поштовање донесених мјера – додао је Бјелица.

У претходним данима примјетна је већа контрола рада и провјера поштовања прописане мјере о употреби заштитне опреме у угоститељским објектима али и трговинским радњама и предузећима од Републичке управе за инспекцијске послове.

– Апелујем на становништво општине Соколац, да носе заштитне маске у затвореном простору, врше дезинфекцију, поштују све прописане мјере, како би што лакше пребродили ову кризу која нас је задесила, али и сачували здравље наших суграђана. Мјеста за панику нема, али је опрез веома неопходан – категоричан је Бјелица.

Бјелица је још истакао да очекује обавјештење од стране Републичког штаба за ванредне ситуације, којим ће се омогућити општинским штабовима да могу доносити мјере на локалном нивоу у складу са процјеном епидемиолошке ситуације.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.