Већина људи дан започиње шољом топле кафе или чаја. Али, много би здравије било да свако јутро прво попијете чашу млаке воде са лимуном

Прочитајте какве све бенефте на ваш организам има вода са лимуном.

Ојачава имунитет

Лимун је богат антиоксидантима и витамином Ц, који је одличан за подизање имунитета и помагаже организму да се одрбрани од инфекција. Витамин Ц се бори против инфламација и често се користи у борби против астме и других респираторних болести. Лимун такође садржи сапонине, који се боре против микроба и одлични су против грипа и кијавице. Такође, витамин Ц помаже у апсорбцији гвожђа.

Смањује киселост организма

Иако је укус лимуна јако кисео, он заправо оставља базни траг у нашем организму, и бори се против киселости. Брза и нездрава храна, као и шећери подижу киселост организма, а лимун је један од најјачих алкализатора.

Помаже у варењу

Лимун се традиционално користи као лек код људи који имају проблема са варењем. Лимунов сок прочишћује и стимулише јетру, али такође и потпомаже производњу хлороводоничне киселине у желуцу, која вари храну, и тиме убрзава варење.

Чисти кожу

Витамин Ц и сви антиоксиданти у лимуну боре се против слободних радикала, који су одговорни за велики број проблема на кожи. Излагање сунцу и токсини из околине доводе до оштећењам, а слободни радикали су одговорни за већину симптома старења на кожи. Уношење антиоксиданата може да помогне у борби против бора и бубуљица, али витамин Ц може да се користи и директно на кожи.

Убрзава зарастање

Аскорбинска киселина, познатија као витамин Ц, убрзава зарастање рана, и један је од најбитнијих састојака за одржавање здравог везивног ткива, костију и хрскавице. Све у свему, овај витамин, који се налази у лимуну, неопходан нам је када се опорављамо од повреде, или стреса.

Хидрира

Велика чаша воде са лимуновим соком неће само очистити организам од свих токсина који су се можда накупили у току ноћи, већ ће вам помоћи и да одржите организам оптимално хидрираним. Свака чаша воде у току дана је плави мелем за ваш организам, а поготову ако је обогаћена драгоценим лимуновим соком.

Подиже енергију

Пробајте да ујутру попијете чашу воде са лимуном, и видећете колико ћете више енергије имати. Понекад је и сам мирис лимуна довољан да нас разбуди. Поред тога, лимун помаже у лечењу анксиозности и депресије.