Фото: Ања Елез, ИС радио

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас Информацију о стању безбједности на подручју града за 2019. годину, Информацију о раду Пореске управе подручних јединица Источно Сарајево, Пале и Соколац, као и Информацију о издатим еколошким дозволама на подручју града.

Стање безбједности на подручју које покрива Полицијска управа Источно Сарајево оцијењено је као задовољавајуће. Начелник ове управе Бранимир Шеховац је истакао да је на сједници било поред основних информација, ријечи и о пројектима које су заједно реализовали Министарство унутрашњих послова Републике Српске и локалне заједнице на подручју Града.

– Имамо одличну сарадњу са Градском управом када је у питању реализација пројекта видео – надзора, оснивање Форума за безбједност у прошлој години, оснивање нових организационих јединица – Полицијске станице Источна Илиџа и Источни Стари Град, као и формирање станичног одјељења полиције Требевић. Усвојили смо закључак да је потребно континуирано присуство полиције на магистралним путевима на којима се догађају саобраћајне незгоде. На рјешавању тешких кривичних дјела радимо са Управом за тешки и организовани криминалитет, смањена су кривична дјела против имовине, отуђење моторних возила, а разбојништва су смањена за 40 одсто. Томе је сигурно допринијело повећање оперативног рада полиције – додао је Шеховац.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић похвалио је заједнички пројекат видео – надзора који је дао резултате.

– Пројекат је реализован средствима Града, а постављен је и уређај за ноћно осматрање (ИЦ уређај) на важним контролним тачкама, помоћу којег је у значајној мјери омогућено проналажење починилаца у разним кривичним дјелима – казао је Вучетић.

Према његовим ријечима, неопходно је да се у наредном периоду, због мигрантске кризе, на подручју града оформи одјељење антитерористичке јединице.

На сједници је констатовано да наплата средстава, пореза, накнада и такси, не иде планираном динамиком као у 2019. години, због актуелне епидемиолошке ситуације. Говорећи о раду Пореске управе, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић је рекао да ће од градоначелника Ненада Вуковића тражити да одржи састанак са директором Пореске управе, како би разговарали о проблемима расподјеле средстава од ПДВ-а и поштовању одлука Скупштине града Источно Сарајево.

Лучић је изразио незадовољство расподјелом кредитних средстава ММФ-а, које је добила Република Српска.

– На састанку Предсједништва општина и градова РС, усаглашен је приједлог расподјеле 30 милиона КМ, гдје би се као критеријум узео коефицијент расподјеле ПДВ-а, утицај вируса корона на привреду локалних заједница, као и развијеност општина. Град Источно Сарајево је добио 226.000 КМ, умјесто 550.000 КМ колико следује граду. Надали смо се да ћемо добити пун износ тих средстава, што би готово задовољило потребе јер пуњење буџета од фебруара не иде како је планирано. Десиле су се очигледне неправилности, које је потребно исправити – нагласио је Лучић.

Скупштина града Источно Сарајево је, на данашњој сједници, донијела Одлуку о спајању Јавног предузеће „Градски радио“ и „Медиа маркета“ (телевизије „ОСМ“), Одлуку о измјени и допуни одлуке о оснивању „Градског радија“ и Одлуку о измјени и допуни Статута ове медијске куће.