Нема намирнице која боље гаси жеђ у врелим љетњим данима од лубенице. Често за њу кажемо да је воће, али она је заправо поврће и припада породици бундева.

Иако се понегдје могу наћи током целе године, најбоље их је ипак јести током љета, јер тада имају највише хранљивих састојака.

На 100 грама лубеница има тек 30 калорија, садржи пуно воде, која нам је љети веома важна, а истовремено је богата витаминима А и Ц, калијумом и магнезијумом.

Иако сви воле хладну лубеницу, складиштењем у фрижидеру она заправо губи нека своја својства, попут ликопена, који ефикасно штити од болести. Ипак, кад је већ пресечете, ипак је свакако одложите у фрижидер.

Висок проценат витамина Ц у лубеници подиже имуни систем и скраћује вријеме опоравка од болести, али и смањује ризик од срчаног удара и рака. Цитрулин, аминокиселина којом је лубеница богата, у тијелу се претвара у аргинин, који је кључан за добру циркулацију крви. Лубеница је добра за опуштање и опоравак након физичке активности.

Чињенице о лубеници:

– Моћни Л-цитрулин

У лубеници можете пронаћи највећи удио аминокиселине цитрулина, која опушта и шири крвне судове, па је важна за еректилну функцију – 210 мг у 100 г лубенице.

– Витамин Ц

20% дневне потребе за витамином Ц задовољено је са 180 г лубенице. Осим тога, витамин Ц ће заштитити ваше мишиће и кости.

– Калорије

Лубеница је одлична за дијету јер садржи свега 30 калорија.

– Снажни ликопен

Сласно поврће може да смањи ризик од можданог удара за 20 %, захваљујући великој количини ликопена.

– Витамин А

Од 150 г лубенице, пет одсто чини витамин А, који је важан за здравље ваше коже.

– Хидратација

Лубеница се састоји од 92% воде, 6% шећера и 2% влакана.

Не бацајте кору

Иако кору од лубенице људи често бацају, стручњаци кажу да се управо у њој налази највише витамина и хранљивих материја попут витамина А, Б6 и Ц, као и калијума и магнезијума.

С обзиром на то да кора није претерано укусна, можете је исјецкати на комадиће и убацити у салату од туњевине или пилетине, само је претходно добро оперите (чак и ако не једете кору, не заборавите да расте на земљи, па се на њој често налази велики број бактерија).

Сјеменке су лијек за бубреге

Сјеменке лубенице, које такође готово сви бацамо, могу да се једу! У Кини се коштице прже и једу као грицкалице! Оне су здрав састојак који је употребљив за лијечење бубрега.

Чај од свјежих семенки лубенице је сјајан диуретик, а можете га припремити тако што ћете узети четири кашике свјежих сјеменки лубенице, издробити их па кувати 15 минута у два децилитра воде. Ту количину чаја треба попити током два дана, а трећи дан направите паузу. Како би чај од коштица лубенице што боље дјеловао, процес понављајте током неколико нједеља.

Занимљиве чињенице о лубеници:

– Прије неколико година у Тенесију је измјерена највећа лубеница на свијету – тежила је чак 159 килограма!

– Број врста лубеница које се узгајају у свијету износи 1.200, а разликују се по боји, величини и облику. Такође, постоје и врсте без коштица.

– Иако је дошла из Африке, први запис о лубеници стар је 5.000 година, а настао је у Египту, у којем су лубеницу толико цијенили да су је стављали у гробнице краљева.

– У Америци и Азији кора лубенице се редовно и обилато користи у исхрани.