Дијалог са Приштином у Бриселу, планиран за недјељу, одложен је за четвртак, рекао је данас предсједник Србије Александар Вучић послије видео Самита у Паризу, који је, како је истакао, био тежак, јер је Србија има другачији став од свих осталих учесника, а Приштина је изашла са максималистичким захтјевима.

– Вјерујем да ће Њемачка и Француска изаћи са својим заједничким, предсједничким саопштењем, пошто је било ствари око којих нисмо имали исто виђење – рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Он је истакао да је албанска страна изашла са својим захтјевима, које је назвао “списком лијепих жеља”, пошто Србија не прихвата никакве ултиматуме и наређења, те предочио новинарима шта је то што Приштина тражи.

– То су очување територијалног интегритета Косова, очување Устава и уставне организације Косова, трајно узајамно признање, а не модел двије Њемачке, чланство у УН и да друге европске земље признају Косово. А, тек онда ће да се баве питањем несталих и ратне штете – рекао је Вучић.

Предсједник Србије је на то поручио да је сваки разговор потпуно бесмислен ако су ти захтјеви смисао свега.

– Спремни смо да разговарамо о свим корацима који би поправили односе народа, проток људи, роба, капитала, али да не прихватамо ултуматуме. То није могуће и реално – рекао је Вучић.

Он је изразио захвалност Меркел и Макрону на организацији Самита и труду и напору да доведу двије стране за сто и покаажу посвећеност рјешавању проблема.