Фото: PIXABAY

Балканци су специфична раја. О њиховим догодовштинама прича цео свет, а ево и начина да препознате некога ко долази са ових простора.

1. Иако говоре различитим језицима, међусобно се разумеју

Имају исти смисао за хумор. Све што воле је да пију ракију и причају о политици; а када дођу до закључка да политика није вредна њиховог времена, они једноставно само наставе да пију. Живели!

2. Невероватно су бучни

Ако се нађете на улици међу групом изразито гласних људи, не брините – то су само Балканци у спонтаном разговору. Чак и у тишини се надвикују. Склони су да разговарају у исто време, тако да када је више од двоје људи скупа – знајте да почиње балканска “свађа”. Али не, они се заправо не свађају, већ само покушавају да схвате и саслушају једни друге.

Прилично их не занима шта други мисле о њима док неко не почне да их критикује.

3. Воле да се преједају

Балканци воле много да једу и не стиде се тога. Велики су гурмани – када угледају храну хрле ка њој попут Викинга! Дакле, ако видите једну групу људи у хотелу како чека у реду за шведски сто, будите сигурни да постоји још једна група испред њих која долази са Балкана и може им појести све! Зато пожурите! Ако нам не верујете, дођите и посетите неку од балканских земаља. Уживаћете у њиховом гурманском гостопримству.

4. Прилично су живахни, слободни и гласни у јавности

Замислите да сте на плажи, сунчате се или уживате под сунцобраном. Одједном, осетите ледене капљице на вашем телу и чујете дечији врисак праћен галамом одраслог. Узбуна! Узбуна! Шалимо се, то се само дете игра, а његова мама трчи за њим (она је гласна јер је 100 метара иза њега и не може да га заустави). Не брините, то је свакодневна ситуација … Барем за Балканце.

5. Балканци увек очекују да се придружите њиховом друштву одн. клану

Када се Балканци случајно сретну у страној земљи, они одмах постану пријатељи и организују балканске журке. Сви су позвани – докле год су спремни да слушају балканску музику, пију ракију и вино, играју друштвене игре (ох да, оне подразумевају и много алкохола) и грле свакога после друге чашице ракије! И да, можете бити сигурни да сте на балканској журци ако чујете да једни друге ословљавају са “брате” или било којим другим обликом ове речи (матори, буразеру, итд).

6. Породица им је увек на првом месту!

Ако вас нови пријатељ или туриста пита за правац и прекине вас док објашњавате речима: “Жао ми је, мој мобилни телефон звони. То мора да је моја мама,” будите 200% сигурни да је ваш нови познаник са нашег племенитог Балкана. Без обзира колико година имају, њихова мама ц́е их позвати да провери како су након земљотреса … који се догодио у Јапану. Пре три дана. Па шта? Не треба јој изговор да позове своје дете.

7. Храна на путовањима је обавезна!

Ако сте на аеродрому и чекате велики ред за контролу пртљага, знајте да постоји велика шанса да је туриста са Балкана кривац за застој. Мислите: “Ох, Боже, заштити ме… Шта ли крију… оружје, дрогу?” Хахаха, не! Они имају навику да носе “мале” пакета хране за своје пријатеље и родбину. Интересује вас шта то носе? Неколико тегли ајвара, сир, домац́е колаче, турску кафу, шунку, кулен, сланину, чварке, кобасицу и … хммм, то би било све.