Током протеклог викенда, Републучка управа за инспекцијске послове је у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе обавила 595 контрола у погледу поштивања мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама, од чега је 15 било са утврђеним неправилностима.

Овом приликом, изречене су казне у вриједности од 15.100 КМ, а из разлога јер се исти нису досљедно придржавали прописаних превентивних мјера које се односе на обезбјеђивања социјалне дистанце и број лица која су истовремено боравила у објекту, те коришћење заштитне опреме, саопштено је из Републучке управа за инспекцијске послове.

Акценат је и овог викенда био на контроли угоститељских објекта у вечерњим сатима, те возилима јавног превоза, који због фреквенције грађана на дневном нивоу представљају високоризичне субјекте.

– Имајући у виду погоршање епидемиолошке ситуације, надлежни инспектори поред редовних контрола раде појачан надзор у поподневним сатима и у дане викенда, те упозоравамо привредне субјекте да поштују мјера заштите од епидемије. Долазак инспектора може се очекивати у било које доба дана, а за свако кршење превентивних мјера предузимаће се законом предвиђене репресивне мјере. Од великог значаја је да пословни субјекти свој рад прилагоде тренутној ситуацији и да превенцију ставе на прво мјесто. Наведено је важно не само с циљем заштитте корисника услуга, већи и ради заштите самих радника, гдје ће наша лична одговорност бити најбоља превентивна мјера. Наш заједнички интерес је несметан рад пословних субјеката уз поштивање свих превентивних мјера на сузбијању ширења болести изазване вирусом корона, а с циљем што лакшег превазилажења потешкоћа изазваних пандемијом – поручују из Републучке управа за инспекцијске послове.