У овом тренутку не припремамо се за извођење наставе на даљину, већ као да ће настава од септембра у основним и средњим школама у Српској бити у учионици. Међутим, ако буде другачије, ми смо спремни да реагујемо и на то, као што смо то успјели и у марту, поручио је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске.

На питање да ли су тачне информације које се могу чути у јавности, да се часови на даљину за нову школску годину заправо већ снимају, те да су за неке разреде већ и комплетирани, он одговара да су, ипак, у питању гласине.

– Што се тиче наредне школске године, ми се припремамо као да ће настава почети у учионици, што је свакако наш циљ. Надамо се да ће наши ученици почети наредну школску годину у учионици, јер то је најбољи начин организације наставе. Није настава само размјена информација између ученика и наставника. Настава је нешто више и има и свој васпитни карактер, а то се може остварити само директним контактом између ученика и наставника. Ипак, ако потраје ситуација са пандемијом какву имамо сада, ако буде другачија одлука и ако се не буду створили услови за организацију наставе у учионицама, образовни систем Српске је спреман да одговори на другачији начин – истиче Дамјановић.

У томе ће, додаје, помоћи и огромно искуство које су сви у образовном систему стекли од марта до половине јуна.

– Како смо у марту могли да спремимо наставу на даљину за неколико дана, нема никаквог разлога, ако се тако нешто деси, да не будемо спремни ни почетком септембра. Све наше активности, а у августу ћемо имати и нека наша савјетовања, одвијају се са причом и надом да ће настава почети у школским клупама. У сарадњи с институцијама РС донијећемо сигурно одлуку у право вријеме и бити спремни за било који од сценарија – каже Дамјановић.

Судећи по најавама из Министарства просвјете и културе Републике Српске, ипак, и за сценарио који нико не жели, неке ствари се већ разматрају.

– Припремамо се да настава почне 1. септембра у школским клупама, а у сарадњи са Републичким педагошким заводом разрадићемо неколико модела наставе којима ћемо прибјећи ако епидемиолошка ситуација буде налагала другачије – рекла је у петак министарка просвјете и културе Наталија Тривић.

Јасне смјернице за наставни процес у новој школској години, најављује она, требало би да буду дефинисане до краја јула, као и мјере заштите од вируса корона у образовним установама. Колико би и настава у учионицама могла бити другачија у односу на вријеме прије пандемије, за сада нико не открива.

По ријечима министарке, тражиће се најбоље рјешење, у складу са оним што буде диктирала епидемиолошка ситуација, али и она сматра да искључивост онлајн наставе није најбољи модел за стицање знања ученика, посебно нижих разреда основних школа, већ само нужан у условима у којима смо се нашли, па и успјешно снашли. Оно што јесте њена добра страна је то што су стечена нова и корисна искуства у кориштењу дигиталних алата, те што је унапријеђена комуникација и однос између ученика и наставника. Одржавање таквог односа ће се подстицати и у наредној школској години.

Слична су осјећања и међу наставницима с којима смо ових дана разговарали о њиховим очекивањима од нове школске године. Сви се, наиме, надају да ће ситуација дозволити да се ради у учионицама, јер колико год да је настава на даљину била право рјешење када је оно било преко потребно, она има и много ограничења, како за њих, тако и за родитеље и ђаке.

Новине

Обавезно 15-минутно вјежбање прије наставе за најмлађе основце, факултативна настава домаћинства или за оне који воле лијепо писање, додатна настава за ученике који желе више да постигну, више праксе у предузећима за средњошколце – само су неке су од бројних новина које ученике у РС очекују на почетку нове школске године.

Директор РПЗ Предраг Дамјановић каже и да ће се све ове новости уводити без обзира на то да ли ће настава бити у учионицама или на даљину.

– Ове промјене иду од наредне школске године и начин извођења наставе не условљава то, а припремамо се да наставу изводимо у учионици, како је најприродније. Међутим, нећемо одустати од наставе на даљину ни кад се ученици врате у учионице. Настојаћемо да је и даље задржавамо за многе ученике. На примјер, за ученике који су дуго на лијечењу, да не губе контакт са школом, као и за ученике који се баве спортом, па пропуштају наставу. Исто тако, да нашим ученицима када код куће пишу задаћу и нешто им није јасно, не мора само родитељ да помаже код куће или да плаћа инструкције, већ да увијек може да се обрати свом наставнику и да тражи помоћ. На тај начин ће и даље да живи извођење наставе на даљину – каже Дамјановић.