Министар Сташа Кошарац – Подршка реализацији започетих пројеката (ВИДЕО)

Општина Соколац има велики потенцијал за развој и напредак, наопходна боља сарадња са Савјетом министара БиХ

0
Фото: Соколац-срце Романије

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац посјетио је данас општину Соколац, гдје је са начелником Милованом Бјелицом разговарао о актуелним друштвено – политичким темама. Разговори су вођени са циљем даљег унапријеђења сарадње у областима пољопривреде, привреде, инфраструктуре, енергетске ефикасности, екологије и других области.

Након састанка, начелник Бјелица је изразио захвалност на свему што је поменуто министарство урадило како би се живот грађана Сокоца побољшао. Бјелица је истакао да је реализовано низ пројеката у сарадњи са вишим нивоима власти, без чије помоћи то не би било могуће.

– Ми смо имали идеје и пројекте, али је била неопходна подршка виших инстанци власти. Изнијели смо и проблеме са којима се тренутно сусрећемо и са којима ћемо бити суочени у наредном периоду. Ту првенствено мислим на ликвидност и на вишак запослених у општинским установама. Ипак, уз помоћ Владе РС успијевамо да се одржимо и да превазиђемо финансијске проблеме које имамо. Да би ишли у корак са другима, аплицирамо са пројектима различитим финансијским институцијама, надлежним министарствима, амбасадама, али за сваки пројекат неопходна нам је додатна подршка, казао је Бјелица.

Фото: Б.Марковић

Он је изразио наду да ће се бенефити данашњих разговора видјети у данима који долазе и да ће министар Кошарац охрабрити појединце и институције да подрже пројекте које кандидује локална управа.

Министар Кошарац, у обраћању медијима, рекао је да је свјестан чињенице да ће пандемија вируса корона имати велики утицај првенствено на привреду оба ентитета, те да је у Савјету министара формирана Група за социо – економски одговор која је задужена да доприносе да посљедице буду што мање.

– Институције су опредјељене да на темељу унутрашњих финансијских капацитета, уз сарадњу са Међународним монетарним фондом и другим организацијама створе повољан економски амбијент. Посебно ме радује чињеница да општина Соколац има своју Стратегију развоја за наредних десет година и да има интензивну и продуктивну сарадњу са свим институцијама, посебно са Владом РС, казао је Кошарац.

Он је нагласио да је неопходно унаприједити сарадњу са Савјетом министара БиХ, јер локална заједница има несумљив потенцијал и у областима екологије и туризма.

– Морамо наћи начин да оспособимо Центар за унапређење пољопривреде у Сокоцу, јер је то шанса за развој Универзитета у Источном Сарајеву и Бања Луци, а уједно и добра база за едукацију пољопривредних произвођача ове регије.

Фото: Б.Марковић

Кошарац је информисао начелника Бјелицу која су то расположива грант средства која ће ове године бити доступна локалним заједницама, а чија ће намјена бити развој пољопривредне производње.

– Упознат сам да је општина Соколац укључена у пројекат „Виа динарика“ на локалитету Црвене стијене. Сматрам да је ово значајан корак у развоју руралног туризма. Могу најавити да ћемо у наредним данима обићи поменуте локације, заједно са начелником Пала, Бошком Југовићем, како би установили на који начин можемо унаприједити овај туристички потенцијал. Циљ нам је да промовишемо Романију и да је ставимо на туристичку трпезу и Републике Српске и БиХ, нагласио је министар Кошарац.

Закључак разговора којем је присуствовао и вршилац дужности директора “Шума РС” Славен Гојковић је да ова регија има потенцијал за развој туризма, чему мора претходити јачање еколошке свијести, заштита аутохтоних производа и спровођење енергетски ефикасних пројеката.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.