Фото: Ј.Маринковић

У организацији Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско – романијске регије данас је у Сокоцу успјешно одржана акција добровољног давања крви, на којој су се одазвала 44 грађана, а прикупљено је 35 доза. Акција је одржана у Парохијском дому Романијске Лазарице, уз придржавање свих мјера заштите које се проводе у циљу сузбијања ширења вируса корона.

Шеф Службе за трансфузију крви Болнице Источно Сарајево др Мирна Милошевић Ашоња рекла је да су тренутно за потребе болнице „Србија“ најнеопходнији крвна група 0 негативна и тромбоцити крвне групе А.

-Позивамо све грађане Источног Сарајева да, уколико су у могућности, дођу у Службу за трансфузију и дају крв. Због епидемиолошке ситуације у којој смо се нашли смањен је број давалаца који долазе болницу, зато организујемо ове акције. Залихе су попуњене у мјери колико је то неопходно за болницу, али сви они који се осјећају добро било би пожељно да се одазову нашем апелу – поручила је докторица и подсјетила колико је даривање крви здраво.

Фото: Ј.Маринковић

-Дариваање крви је провјера здравственог стања. Провјерава се крвна слика, односно ниво хемоглобина у крви. Такође, обавља се љекарски преглед. Организму даваоца даривање омогућава да се црвена крвна зрнца освјеже, дакле нова свјежа излазе из коштане сржи у крвоток. Људи се осјећају љепше и здравије – додала је Милошевић Ашоња.

Према њеним ријечима, давалаштво крви у нашој земљи је још увијек испод 2 одсто, док у европским развијеним земљама, гдје је тај проценат 4 одсто, нема потребе да се позивају даваоци и здравствени сектор нема проблема са залихама.

-Ипак, треба нагласити да је наше становништво врло одговорно. У посљедњих неколико година имамо повећан број давалаца, прије свега младих. Без обзира што ове године није било организованог даривања крви у школама, они се и даље одазивају акцијама које Удружење организује, што је за сваку похвалу – истакла је др Мирна Милошевић Ашоња.

Фото: Ј.Маринковић

Дејана Стојановић, испред Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско – романијске регије, рекла је да се због епидемиолошке ситуације акција одвијала спорије него иначе.

-Предузете су мјере заштите, како би све протекло у најбољем реду. Због новонастале ситуације, акција је још више добила на значају. Никада не знамо у каквој се ситуацији можемо наћи. Требамо бити хумани и даривати крв, не само када је потребна нашим најближима. Овим акцијама настојимо попунити залихе за потребе болница, али и освијестити људе да тим чином могу некоме спасити живот – казала је Дејана.

Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско – романијске регије организовало је данашњу акцију у сарадњи са Заводом за трансфузију болнице Србија и Удружењем грађана „Свети Василије Острошки“, а уз подршку Црквене општине Соколац и општине Соколац.