Брачни пар Јелена и Младен Лимић из Рогатице који су, након седам година брака, захваљујући вантјелесној оплодњи добили близанце – кћерку Јовану и сина Богдана, поручују свима који мају проблема са стерилитетом да буду упорни и истрајни, јер се борба исплати.

„Бог нас је обрадовао да будемо родитељи кћерке и сина. Било је успона и падова, много уложеног труда, али наду никада нисмо губили и све се на крају исплатило“, рекао је Лимић Срни.

Вантјелесна оплодња обављена је у Специјализованој клиници за лијечење стерилитета и вантјелесну оплодњу „Медико ес“ из Бањалуке.

„Током ових година било је више покушаја вантјелесне оплодње, а два су обављена средствима које је Влада Републике Српске усмјерила за рјешавање проблема стерилитета“, истиче Лимић.

Лимић је захвалио рогатичком Шумском газдинству „Сјемећ“, гдје је запослен, због више одсуствовања са посла, као и Универзитетској болници Фоча и локалном Дому здравља, а посебно клиници у Бањалуци, гдје су више пута долазили на прегледе и интервенције, због њиховог разумијевања и у погледу термина, због удаљености.

Он наглашава да су за њихов проблем слуха имали и локална заједница и начелник општине Рогатица Милорад Јагодић.

На подручју општине Рогатица има 12 брачних парова који се боре за потомство.

За брачне парове који имају проблема са стерилитетом на нивоу општине издваја се по 1.000 КМ на годишњем нивоу, а потребно је да испуњавају одређене услове – морају бити три године у браку, те прикупити одговарајућу документацију за љекарске прегледе.

За свако новорођено дијете општина Рогатица издваја по 500 КМ.