Представници Удружења грађана „Бастион“ из Брчког, који у сарадњи са србијанским Удружењем „Здраво млади“ раде на снимању филма о посљедицама НАТО бомбардовања на простору бивше Југославије, посјетили су данас општину Соколац и о поменутој теми разговарали са начелником Милованом Бјелицом и директорицом Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ др Адријаном Станар.

Арсен Павловић, испред Удружења „Бастион“ истакао је да су у току припреме за снимање, односно да се тренутно ради на прикупљању података о оболијевању становништва од карцинома, што је посљедица НАТО бомбардовања и осиромашеног уранијума.

-Такође, радимо на добијању дозвола за снимање на одређеним локацијама. Занима нас која подручја су највише погођена приликом бомбардовања и које су породице најугроженије. Сљедећи кораци биће обилазак локација, доношење опреме и, на крају, снимање. Тренутно, због епидемиолошке ситуације у којој се налазимо, не можемо тачно утврдити када ћемо кренути са снимањем, али у наредних мјесец дана требало би да почнемо са интервјуима, који су дозвољени. Филм ће, осим посљедица, обухватити узрок бомбардовања и саме циљеве – открио је Павловић.

Како он додаје, подршку за снимање филма пружају Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије, Канцеларије града Београда, директора Института Србије за онкологију и радиологију др Данице Грујичић, а најављену подршку имају и од министарстава из Српске.

Директорица соколачког Дома здравља педијатар др Адријана Станар истакла је да је у читавој Републици Српској у посљедње вријеме примјетно повећан број обољелих од карцинома.

-До тих података здравствени радници дошли су водећи регистре од масових незаразних болести, посљедњих тринаест година. Постоје индиције да се ти подаци доводе у везу са дешавањима на простору РС и БиХ током деведесетих година и да би повећана инциденција малигнома могла бити посљедица бомбардовања и осиромашеног уранијума. Још увијек не можемо говорити о неким конкретним подацима, али тема је отворена за сваки вид дијалога и ми смо спремни на сарадњу – казала је она.

Начелник општине Милован Бјелица захвалио је представницима Удружења „Бастион“ на посјети, нагласивши да ова прича треба да буде објелодањена.

-Наша општина је посљедњих десетак година укључена у разне активности у вези са овом темом. Посебно задовољство нам представља што је у пројекат снимања филма укључена проф. др Даница Грујичић, са којом смо о НАТО бомбардовању имали прилику да ближе разговарамо прошле године у Источном Сарајеву. Веома је значајно што ће реализацију пројекта подржати обје владе – Србије и Републике Српске. Општина Соколац даће свој допринос како би у свијет отишла слика које су све посљедице НАТО бомбардовања по наш народ – поручио је начелник Бјелица.

Удружење „Здраво млади“ из Београда задужено је за реализацију пројекта на територији Србије, док Удружење за очување српске традиције и културе „Бастион“ из Брчког споразумно покрива простор Републике Српске. „Бастион“ постоји двије године.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.