Општина Соколац купила је имовину предузећа “Фаминекс” за 350.000 КМ и у тим објектима убудуће ће пословати Водовод и канализација “Врело Биоштица” и радионица комуналног предузећа “Соколац”.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима ће општина ући у овај посјед до почетка августа, што ће много значити за два комунална предузећа и локалну заједницу у цјелини.

Добро очувана стечајна имовину раније фирме “Фаминек” /фабрике мазива/ на Сокоцу, са сједиштем у Крушевцу, чине земљиште површине 7.954 метра квадратна, пословни објекат површине 327 метара квадратних, магацин од 614 метара квадратних и портирница од 18 метара квадратних.

Бјелица је подсјетио да “Врело Биоштица” већ девет година функционише у радном стечају и да је општина, након писма намјере, постигла споразум са стечајним повјериоцима, стечајним судијом и управником да откупи то предузеће за 1.500.000 КМ, отплатом у три годишње рате.

– Општина је до јуче уплатила 170.000 КМ, а у овој години треба да уплатимо још 280.000 КМ за “Врело Биоштице”, да бисмо испунили нашу обавезу од 450.000 КМ. Такође, уплатили смо укупан износ од 350.000 КМ за комплетну имовину предузећа ,,Фаминекс”, и тиме створили што боље услове за рад предузећа “Врело Биоштице” у стечају – изјавио је Бјелица.

Фото: Маја Мирјанић

Он је нагласио да је општина Соколац у томе добила и подршку Владе Републике Српске и од које очекује помоћ у овом поступку.

Бјелица је подсјетио да су Јавна предузећа “Врело Биоштице”, “Романијски божур” и “Топлана” прије покретања стечаја 2013. године била у блокади због укупно 10 милиона неизмирених обавеза.

Он је додао да “Врело Биоштица” функционише у радном стечају и пружа услуге грађанима у дистрибуцији воде и одржавању водо-система, а ранија комунална предузећа “Романисјки божур” и “Топлана” су спојени у једно Јавно комунално предузећа “Соколац” које сада добро послује.