Фото: Студио ,,Ella"

На храму Светог великомученика Прокопија у Бјелосављевићима код Сокоца, у току су радови на унутрашњем осликавању храма, звонику, спомен – чесми, његовој порти и приступном путу, како би се у пуном сјају дочекало свештенство и вијерници поводом освећења.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подсјетио је да је иницијатива за градњу храма проистекла од стране породице Зековић, која је са овог краја а живи у Београду.

Фото: Студио ,,Ella”

 – Формиран је иницијативни, а послије и грађевински одбор, који је одобрио његово високо преосвештенство Митрополит дабробосански господин Хризостом и кренуло се са градњом. Након двије године, дошло се до завршне фазе радова. Храм је покривен, омалтан, постављају се лустери, а ради се и на осликавању олтара који ради наша суграђанка Силвана Ђуровић, професор ликовне умјетности. Поручен је и иконостас, а поред Цркве посебно се зида звоник и гради спомен – чесма, тако да све иде планираном динамиком, рекао је Бјелица.

Нови Храм изграђен је на локалитету Црквина, гдје је на основу темеља, доказано да је ту постојала Црква из средњег вијека. Према ријечима начелника Бјелице, на овом локлалитету се налази богато историјско – културно наслеђе, првенствено везано за Гласиначку културу.

Фото: Соколац-срце Романије

– И даље се ради на истраживању овог археолошког мјеста, на коме је постојала некропола са 750 стећака, неки од њих су оштећени, уклоњени и сада има око 300 – додао је Бјелица.

Прије двије године, када је освештано земљиште за градњу овог храма, Митрополит дабробосански господин Хризостом је казао да је то историјски тренутак и догађај за сваког од нас, првенствено за мјештане, али и оне људе који су свједоци градње Храма.

– Име Прокопије значи онај који напредује и управо овај Храм треба да буде благосолов за нови напредак народа на Гласиначком пољу и Романији, као и да буде подстрек свима да градимо храмове у славу Божију – казао је тада митрополит.

Градња Храма Светог великомученика Прокопија у Бјелосављевићима код Сокоца, не угрожава овај локалитет који је под заштитом споменика Републике Српске и Завода за заштиту споменика Босне и Херцеговине.