На Сокоцу су у току радови на полагању 10-киловолтног кабла Жљебови – Ауто-база, а потом ће четири трафостанице у насељу Ђурковића брдо бити одвојене са овог далековода на градску мрежу, чиме ће бити избјегнуто њихово испадање из система због кварова у Жљебовима и околним селима.

Управник Радне јединице Соколац „Електродистрибуције“ Пале Блаженко Булајић наводи за Срну да је то само једна у низу активности на обезбјеђивању што квалитетније испоруке струје потрошачима на подручју соколачке општине.

Он је нагласио да се, осим редовног одржавања, значајна средства улажу у реконструкцију и проширење електромреже, те да се годишњи план инвестирања у нове објекте на овом подручју, углавном, креће од 450.000 до 500.000 КМ.

РАДОВИ У ОВОЈ ГОДИНИ

Булајић истиче да је недавно постављен подземни кабал од 35-киловолтне трафостанице „Соколац“ до трафостанице „Спортска дворана“ у градском насељу Соколац, који представља резервну варијанту у случају прекида, и то преспајањем преко 35-киловолтне трафостанце, што је добро рјешење за потрошаче.

„Тај кабал је на више мјеста био испрекидан и оштећен тако да смо два пута годишње за његову поправку улагали готово 6.000 КМ, па смо одлучили положити нови од 35/10 киловолтне трафостанице `Соколац` према Спортској дворани, чиме постижемо увезивање високонапонске подземне мреже у граду“, рекао је Булајић.

Он наглашава да приликом тих сложених радова није оштећен ниједан од новоизграђених спортских и инфраструктурних објеката на површинама Спортско-рекреативног центра на Сокоцу, кроз које је вођен кабал, што је за похвалу.

Булајић је истакао да је електродистрибутивној Радној јединици Соколац у извођењу ових радова пристигла испомоћ од колега из радних јединица Трново и Источно Сарајево.

Соколачки електромонтери су прије десетак дана урадили дио нисконапонског вода са прикључцима на електромрежу за повратнике у селу Точионик, у мјесној заједници Соколовићи.

Булајић напомиње да се запослени у соколачкој електродистрибутиној јединици посљедних неколико година суочавају са низом проблема изазваних временским непогодама, што изискује додатна средства.

У протекла три мјесеца изгорјеле су четири трафостанице усљед директних удара грома у електрообјекте.

УЛАГАЊА У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ

Булајић је подсјетио да је прошле године, након 35 година, реализована капитална инвестиција за ову радну јединицу – полагање 35-киловолтног кабла из 110/35/10 киловолтне трафостанице „Соколац“ до 35/10 киловолтне трафостанице „Соколац“.

Упоредо с тим, положен је ниски напон преко главне улице у градском насељу, али и 10-киловолтни кабловски извод „Центар“, који представља резервну варијанту у случају прекида приликом извођења радова.

Булајић је навео да је измјештен дио далековода „Ново Село“, односно магистрални вод од Врела Биоштице до Турковића са армирирано бетонским стубовима и изграђена нова трафостаница „Берковићи“, чиме је омогућено лакше одржавање зими јер је претходна траса прелазила два пута преко ријеке Биоштице.

Он је додао да је реконструисана нисконапонска мрежа, подијељена на два трафо-подручја у насељу Соколачке њиве један и уређен дио нисконапонске мреже, урађен комплетан излаз за заселак Солдари на трафостаници „Сијерци“, те реконструисани прикључци у соколачком насељу Ђурковића брдо код сточне пијаце.

Према његовим ријечима, прошле године је урађен комплетан одлаз за село Вражићи и реконструисан излаз за пумпне станице на резервоару Витању на Гласиначком пољу.

„Ова радна јединица је од 1997. године до данас изградила 61 трафостаницу, уз пратеће водове и нисконапонску мрежу. У посљедње три године урадили смо 150 нових прикључака, а само у овој, до данас, 35, што је најбољи показатељ улагања у електромрежу на подручју Сокоца“, истиче Булајић.

Радна јединице Соколац дјелује у оквиру „Електродистрибуције“ Пале.