Помоћник директора Института за јавно здравље ЦГ Сенад Бегић рекао је да ће проћи још времена док Црна Гора не отвори границу са Србијом.

– Чини ми се да ће проћи још неко вријеме док се границе не отворе и не омогући се промет људи, роба и услуга – казао је Бегић на конференицији за медије Националног координационог тијела.

Он је додао да је у Црној Гори регистрована зараза код туриста који су у Црној Гори на дуже вријеме али не и код оних који су ту на седам или 10 дана.

Бегић је истакао да је Фонд здравственог осигурања (ФЗО) омогућио директно добијање резултата тестова на коронавирус путем апликације.

– Пацијенти који се региструју код свог изабраног љекара добиће резултате на апликацији – додао је.

Што се тиче тестова, он је истакао да их у Црној Гори не недостаје.

Додао је и да је тешко говорити о пику оболијевања.

– Ми смо радили одређене моделе и резултати модела указују да се сад налазимо у пику или да је пик прошао – додао је али, то, како је објаснио, није поуздано.

У Црној Гори је регистровано 67 нових случајева коронавируса на основу анализе 608 узорака, које су извршиле Лабораторије Института за јавно здравље.

Пријављена су два смртна исхода код пацијената из Рожаја и Плава. Укупан број потврђених смрти од почетка јуна је 38, а од почетка године 47. Од инфекције су се опоравила 92 пацијента тако да је укупан број опорављених од 14. јуна, 616.

Укупан број активних случајева ковид 19 у Црној Гори тренутно износи 2.038.

Од почетка године укупан број регистрованих случајева инфекције новим корона вирусом је 3.016.