Свјетска туристичка организација објавила је да губици због пандемије вируса ковид-19 износе 320 милијарди долара, а забиљежен је и пад од 300 милиона туриста.

Према објављеним подацима, губици су до маја ове године чак три пута вец́и од губитака из свјетске економске кризе 2009. године.

Најновије издање Свјетског туристичког барометра показало је да је ограничење кретања које је уведено као одговор на пандемију довело до пада броја туриста у мају за 98 одсто у односу на исти период прошле године.

Генерални секретар Свјетске туристичке организација Зураб Пололикашвили је рекао да најновији подаци показују колико је важно што прије покренути туризам на најбезбједнији могуц́и начин, као и да је тај драматичан пад у туризму доводи у ризик да милиони људи остану без средстава за живот, укључујуц́и и оне у земљама у развоју.

– Владе у свим регионима на свијету имају двоструку одговорност – да им јавно здравље буде приоритет, али и да заштите радна мјеста. Оне морају и да морају да одржавају дух сарадње и солидарности који је дефинисао наш одговор на овај заједнички изазов и уздржавају се од доношења једностраних одлука које могу подривати повјерење и поуздање на којем смо толико напорно изградили – рекао је Пололикашвили, преноси Тањуг.

Иако се туризам полако врац́а на неке дестинације, индекс повјерења пао је на рекордно низак ниво, како за процјену периода јануар-април 2020. године, тако и за изгледе за мај-август, а вец́ина стручњака Свјетске туристичке организација очекује да ц́е се међународни туризам опоравити до друге половине 2021. године.