Генерални пројекат за брзи пут Бијељина – Зворник – Милићи – Хан Пијесак – Соколац, чији су финансијери ЈП ,,Аутопутеви Републике Српске“ и Институт за грађевинарство “ИГ” Бањалука, је завршен и ускоро се очекује јавна расправа, ексклузивно сазнаје портал ,,Соколац-срце Романије“.

Генералним пројектом су предвиђене три трасе пута, с тим да је варијанта 2, укупне дужине 157,19 километара, од стране Института за грађевинарство “ИГ” Бањалука оцијењена као оптимална и убједљиво најбоља варијанта.

Елемнти трасе брзог пута Бијељина-Соколац

Варијанта „В2“ ( L = 157.19 km )

Почетна тачка дефинисана је Просторним планом Града Бијељине као интеррегионални чвор будуће трасе брзог пута Бијељина – Соколац и аутопута Брчко – Рача, западно од града Бијељина на територији села Чађавића Средња.

У мјесту Тугово пратећи конфигурацију терена траса почиње успон на планину Јавор. Проласком сјеверо-источним обронцима планине Јавор траса пролази кроз предјеле Горњег Залуковика те тунелом испод врха Жеженице излази у Краљево поље на коту 1070 m.n.m.м Успоном на планину Јавор, на стационажи km 100+000.00, траса долази на висораван Романију подручје са повољнијом конфигурацијом терена и мање насељеним подручјем, али са неповољнијим климатским условим.

У наставку, траса се протеже у правцу југо-запад заобилазећи Хан Пијесак са источне стране пролазећи кроз слабо насељено подручје богато шумом. На стационажи km 109+750.00 планирана је веза општине Хан Пијесак са брзим путем у виду петље која се веже на магистрални пут М19 Хан Пијесак – Соколац.

Након петље Хан Пијесак траса пролази повољним подручјем пратећи конфигурацију терена и избјегавајући мања насеља и плодне обрадиве површине, гдје је то било могуће. О повољној конфигурацији терена на наведеном подручју говори и податак да је на дужини трасе од 25 km, од Хан Пијеска до Сокоца, предвиђено три значајнија објекта: два моста дужине по 405m и један тунел дужине 835m. На наведеној дионици траса брзог пута прелази преко магистралног пута M19 на стационажи km 111+500.00 и регионалног пута Р468 Соколац-Кнежина-Олово на стационажи km 131+350.00.

Долазећи до Сокоца траса пролази преко Лубурића поља, те између брда Растовац и Расовача долази у подручје Брејаковића сјеверно од Сокоца. У наставку траса обилази Соколац са сјеверо-западне стране у правцу мјеста Подроманија, пролазећи кроз брдо Сумљен тунелом дужине 835m.

Ситуација петље „Соколац / Рогатица“

На стационажи km 135+750.00 је планирана петља Соколац као веза брзог пута и магистралног пута М19 Соколац-Подроманија-Пале. Након Подроманије траса прелази источним падинама планине Романија у правцу мјеста Боговићи, кроз слабо насељено подручје богато шумом.

Доласком до подручја Боговићи, траса брзог пута тунелом дужине 1.420m пролази кроз
Боговић планину на коти од 1.160 m.n.m. Од стационаже km 144+000.00, након успона од 4.5% у дужини од око 7 km траса се спушта према општини Пале југо-источном падином планине Романија. На дионици од Боговића до Пала, планирано је неколико значајних објеката од тога, пет мостова дужине до 280m и један тунел дужине 855m.

Завршетак брзог пута Бијељина-Зворник-Милићи-Власеница-Хан Пијесак-Соколац планиран је у источном дијелу општине Пале као спој са брзим путем Сарајево-Вардиште, у виду интеррегионалног чвора типа троугоа.

Процијењена укупна вриједност изградње пуног профила за варијанту 2 је 2,575 милијарди КМ (без ПДВ‐а).

– Општина Соколац у наредних неколико дана мора да се изјасни и да своје мишљење у смислу упознавања са изабраном трасом, као и да пружи информације о предложеној траси и могућности уврштавања исте у планиране планске документе и чување коридора за изградњу, истакао је за наш портал начелник општине Соколац, Милован Бјелица.

Овај пројекат, којим ће Република Српска добити квалитетну и савремену друмску везу са Србијом, апсолутни је приоритет за Јавно предузеће „Аутопутеви Републике Српске“.

Тендер за набавку услуге израде Генералног пројекта за изградњу поменутог брзог пута “Аутопутеви РС” су расписали у марту 2018.године.