Дуг предузећа по основу пореза на додату вриједност (ПДВ), акцизе и царине у БиХ на крају јула износио је скоро 550 милиона марака и мањи је за око 40 милиона у односу на исти период 2019. године.

Начелник Одјељења за комуникације у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић рекао је да је укупан дуг пореских обвезника 29. јула ове године износио 549,10 милиона марака.

– Дуговања по основу ПДВ-а, акциза и царина у јулу прошле године износила су 588,39 милиона КМ. У односу на дате параметре евидентно је да дошло до смањења дуга у овој години – навео је Ковачевић.

УИО већ дуже објављује листу највећих дужника, а на најновијем списку прво мјесто заузима предузеће “Грас” из Сарајева, чији дуг за ПДВ и акцизе износи 22,32 милиона марака. Одмах иза њих налази се “Босмал” из Сарајево, чија дуговања износе 9,62 милиона, а трећа позиција припада предузећу “Монтер&Ко” из дистрикта Брчко, које за ПДВ и акцизе дугује 7,65 милиона.

На четвртом мјесту су Робне резерве ФБиХ које имају дуговања од 6,26 милиона, а на петом предузеће “Боб-про” из Читлука са дугом од 5,92 милиона марака по основу пореза и акциза.

Када је ријеч о царинама, ту листу предводи Фабрика цијеви “Унис” из Дервенте, чија дуговања износе 25,66 милиона, док “Еуро лаб” из Бањалуке дугује 4,01 милион марака. На трећем мјесту је сарајевско предузеће “Центрум бус” са дугом од 3,71 милион из царинског поступка.

Слиједи их “Вимар” из Високог са дугом од 2,52 милиона марака, те “Огул” из Кисељака који има дуговања нешто мања од милион марака, односно 971,729 КМ.

У УИО су подсјетили да су се, након што је почетком 2014. године ступио на снагу Закон о измјенама и допунама Закона о поступку индиректног опорезивања, стекли услови за јавно објављивање назива дужника који имају неизмирене обавезе по основу ПДВ-а, акцизе и царине.

– Поред јавне објаве дужника, накнадни терет принуде је смањен са 10 на пет одсто, а затезна камата са 0,06 на 0,04 одсто сваког дана закашњења измирења обавеза – подсјетили су у УИО.

Сви обвезници који не желе да се нађу на јавно објављеној листи дужника и тиме угрозе своју пословну репутацију треба да уплате дуговања по основу индиректних пореза. На листама УИО налазе се сви дужници чији је дуг већи од 25.000 КМ. Таквих је на листи дужника за ПДВ и акцизе 2.249, док је на листи царинских дужника 88 обвезника.